U trendu

Ludilo počinje: Mesec kada su mnogi brakovi na testu

Kada bi se napravilo istraživanje na uzorku muškaraca od 15 do 85 godina o tome šta im je važnije u životu – susret Donalda Trampa i Kim Džong-una ili Svetsko fudbalsko prvenstvo, nema dileme da bi ovo drugo prevagnulo. Kad bi se isto pitanje postavilo devojkama ili ženama iste starosne grupe, odgovor bi, verovatno, bio da ih ne zanima ni jedno ni drugo i da jedva čekaju da se sve to završi.

Od sredine juna do sredine jula svake četvrte godine jači pol prilagođava raspored života – venčanja, putovanja, odmore i sve ostale „nebitne“ događaje – prema onome što je najbitnije i najvažnije u tom trenutku, a to je famozni Mundijal. Od 14. juna do 15. jula i ove godine vreme je rezervisano za najveću smotru fudbala na svetu, a među njima je i reprezentacija Srbije, što još više pojačava navijačke strasti u našoj zemlji.

Svetski šampionati, pogotovo u 21. veku, a ovo će biti peto takvo, imaju ogroman uticaj na sve sfere života i već odavno je to prestao da bude samo najveći sportski događaj na svetu.

Mundijal u Rusiji ni po čemu neće biti izuzetak. Naprotiv, samo će potvrditi to pravilo. Slično kao i za Zimske olimpijske igre u Sočiju, Vladimir Putin se potrudio da njegovo novo odelo blista pred očima celog svieta i nije štedio rublje da to i postigne.

Procenjuje se da će organizacija koštati vrtoglavih 11 milijardi evra, a taj ogromni novac uglavnom je uložen u infrastrukturu i bezbednost. Pred Rusijom je ogroman izazov kako u trenutno krajnje nestabilnoj situaciji u svetu osigurati da sve prođe bez incidenata i terorističkih pretnji.

Očekuje se dolazak više od milion navijača iz celog sveta, koji će se raspršiti širom Rusije. Geostrateška pozicija zemlje domaćina, razne vrste odnosa sa moćnim državama, susedima, unutrašnjim političkim neistomišljenicima, vrlo lako se može reflektovati i na dešavanja za vreme šampionata.

Međutim, ljubitelje fudbala zanima isključivo ono što će se dešavati na terenu, kako će proći njihovi ljubimci, ko će osvojiti titulu, koji će igrač biti najbolji strelac.

Od trenutka kad u četvrtak, 14. juna, u 17 sati krene lopta sa centra stadiona Lužnjiki u Moskvi pa sve dok 15. jula sudija finalnog meča ne odsvira kraj utakmice za titulu svetskog prvaka na tom istom stadionu, u tih mesec dana, svet će pulsirati u ritmu fudbala i sve ostalo će, za milijarde onih koji vole ovu divnu i nepredvidljivu igru, biti manje bitno.

Predstojeći Mundijal, kao retko koji u istoriji, nudi čak šest ili sedam reprezentacija koje, s čvrstim argumentima, imaju ambicije da podignu pobednički pehar. Nemci su uvek Nemci, još i branioci titule, Brazilci su preporođeni pod Titeom, a i Nejmar se vratio u punom sjaju.

Portugalci su evropski prvaci, a Kristijano Ronaldo uvek i iznova gladan golova i trofeja. Leo Mesi želi da sa Argentinom na svom poslednjem prvenstvu do titule koja nedostaje u njegovoj karijeri. Supertalentovani Belgijanci, pa Francuzi, koji bi i sa trećom reprezentacijom izborili bar osminu finala, Španci koji su ostali bez trenera dan pred Mundijal pokazaće da li ih je to dodatno uzdrmalo…

Englezi su izmislili ovu igru i uvek žele potvrdu te istorijske činjenice, tu su i Kolumbija i Urugvaj iz Južne Amerike. Pitaće se nešto i afričke selekcije, pogotovo Senegal. Srbija i Hrvatska imaju visoke ambicije, a ni fudbalski „liliputanci“, poput Islanda, Kostarike, Egipta sa Mohamedom Salahom, ne dolaze u Rusiju samo da se upiše da su bili.

Ko će osvojiti titulu šampiona videćemo za mesec dana, a do tada će deo planete uživati u vrhunskoj igri najboljih fudbalera, dok će drugi želeti da se ovo ludilo što pre okonča.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)