U trendu

Mandićeva i Bogdanovićeva na novom početku

Nepunih šest meseci posle poslednjih borbi u 2016. takmičenjima se vraćaju naše dve najtrofejnije takmičarke u tekvondu Milica Mandić i Tijana Bogdanović. Zajedno s njima u Las Vegas na otvoreno prvenstvo SAD Dragan Jović je poveo još devetoro članova Tekvondo kluba Galeb i Grkinju Gramatiki Hristidu, koja se kao i Mandićeva takmiči u kategoriji do 73 kg.

I Mandićeva i Bogdanovićeva su prošlu sezonu završile porazima na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Mandićevu je u četvrtfinalu zaustavila evropska i svetka šampionka u kategoriji iznad 73 kg Britanka Vokden (u Riju osvojila bronzu), a Bogdanovićevu u kategoriji do 49 kg u finalu je s poenom razlike savladala Korejka Kim, s tim što sudije nisu prihvatile da je naša reprezentativka pobednički napad izvela u regularnom toku meča.

Mandićeva i Bogdanovićeva su nastupile na Otvorenom prvenstvu SAD 2015. i olimpijska šampionka iz Londona Mandićeva je osvojila srebro (zaustavila je Holanđanka Ogink), dok je olimpijska vicešampionka iz Rija Bogdanovićeva kao juniorka u prvoj seniorskoj sezoni stigla do bronze (u polufinalu uspešnija je bila Kineskinja Venren).

Posle šestomesečne pauze naše najbolje takmičarke nalaze se na novom početku. Mandićeva se iz olimpijske, apsolutne kategorije vraća u svoju (do 73 kg), dok će Bogdanovićeva iz kategorije do 49 kg u kojoj se borila najveći deo akrijere i osvojila sve seniorske medalje preći u kategoriju do 53 kilograma. To za nju nije novost, prošle godine u toj kategoriji nastupala je na turnirima u Luksoru i Solunu, a 2015. u Varšavi i osvojila jedno prvo i dva druga mesta, ali „Ju-Es open” je mnogo jače takmičenje.

I za njih dve i ostale takmičare Galeba takmičenje u Las Vegasu je novi početak, jer će se prvi put boriti po novim pravilima po kojima će se na leto boriti i za medalje na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji.

– Promene, koje menjaju i izgled i ishod borbi, su pre svega u načinu bodovanja. Udarac u telo bez okreta vredi dva poena a ne jedan kao do sada, udarac rukom donosi poen, udarac nogom u telo dva poena, udarac nogom u telo iz okreta tri poena, udarac nogom u glavu vredeće tri, a udarac nogom u glavu iz okreta 4 poena. Opomena vas košta boda, a ne polovine kao po starim pravilima, a novina je i slobodnija borba u klinču. Dozvoljeno je guranje protivnika i, posle toga, udarac nogom – objasnio je ukratko Dragan Jović nova pravila i istakao važnost brzog prilagođavanja ovim promenama.

Otvoreno prvenstvo SAD (kategorija G2) počeće noćas po našem vremenu, a pored Tijane Bogdanović (do 53 kg) i Milice Mandić (do 73 kg) u seniorskoj konkurenciji boriće se Aleksandra Radmilović (do 57 kg), Nađa Savković (do 63 kg) i Marko Đuričić (iznad 87 kg).

U juniorskoj konkurenciji na „Ju-Es openu” debitovaće Sara Jović (do 42 kg), Teodora Jović (do 44 kg), Novak Jović i Bogdan Bulat (do 51 kg), Serđa Stević i Mateja Kuburović (do 55 kg).

(Ž. B. ,Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar