U trendu

Marej će tražiti savet lekara oko virusa zika uoči OI

Britanski teniser Endi Marej rekao je danas da će pre odlaska na Olimpijske igre u Rio de Žaneiro tražiti savet lekara povodom virusa zika.

Osvajač zlatne olimpijske medalje sa Igara u Londonu 2012. godine rekao je da su na njega uticali nedavni izveštaji zdravstvenih stručnjaka koji su naveli da bi bilo „neetički“ da se Olimpijske i Paraolimpijske igre održe ovog leta u Brazilu.

„Razgovaraću sa lekarima o tome i videću šta mi savetuju. Planiram da igram, ali ne znam kakava je tamo trenutna situacija. Moram da dobijem više informacija pre nego što donesem odluku“, rekao je Marej za radio Bi-Bi-Si (BBC).

Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) rekao je da nema razloga da se odlože Olimpijske igre.

Grupa od 150 stručnjaka uputila je krajem prošle nedelje otvoreno pismo zdravstvenoj agenciji UN, pozivajući da se Igre odlože ili premeste „u interesu javnog zdravlja“.

U pismu se navode nedavni naučni dokazi da virus zika izaziva teška oštećenja embriona, a kod odraslih neurološke probleme, uključujući i redak sindrom koji može biti smrtonosan ili dovesti do privremene paralize. Autori pisma takodje ukazuju da, uprkos povećanim naporima da se iskoreni zika – virus koji šire komarci, broj infekcija u Riju raste, a ne opada.

Epidemija je počela pre godinu dana u Brazilu, a sada se virus proširio na više od 60 zemalja.

Brojni sportisti su izrazili zabrinutost zbog virusa zika i doveli u pitanje učešće na Olimpijskim igrama. Golferi Rori Mekilroj, Deni Vilet i Šejn Lori su medju njima, a sa takmičenja su se već povukli Australijanci Adam Skot i Mark Lejšman.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar