U trendu

Margarita Mamun donela Rusiji novo zlato u ritmičkoj gimnastici

Margarita Mamun osvojila je zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji ritmičke gimnastike na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, što je peti put uzastopno da Rusija osvaja zlatne medalje u ovom sportu.

Mamun je imala ukupni skor od 76,483, što joj je bilo dovoljno za prvo mesto nakon što je trostruka uzastopna svetska prvakinja Jana Kudrjavceva pogrešila u vežbi sa čunjevima i tako ostala bez šanse da osvoji zlato.

Ona je do tada vodila, ali je na kraju morala da se zadovolji srebrnom medaljom, sa skorom od 75,608.

Bronzu je osvojila Gana Rizatdinova iz Ukrajine.

Rezultati takmičenja iz noći izmedju subote i nedelje znače da su bivše sovjstske republike osvajale sve pojedinačne medalje od 1996. godine, ukupno 18 puta.

Iako 20-godišnja Margarita Mamun ima sedam titula svetskog prvaka, ona je dugo bila u senci svoje mladje rivalke, a u Rio je doputovala bez ijedne titule u pojedinačnoj konkurenciji.

Delovalo je da će tako biti i ovog puta. Kudrjavceva, 18-godišnjakinja sa nadimkom „Andjeo gvozdenih krila“ ubedljivo je vodila, sve dok u vežbi sa čunjevima nije pogrešila, kada je bacila spravu u vis i namestila se u svoju konačnu pozu, ali nije uspela da uhvati čunj, koji je pao daleko od nje.

Ona je imala najbolje ocene posle obruča i lopte, ali je nakon čunjeva morala da prepusti vodeću poziciju Mamunovoj. Kudrjavceva je posle toga dobila najviše ocene na traci, ali joj to nije bilo dovoljno za zlato.

Mamunova, zvana „Benglaska tigrica“ jer joj je otac iz Bangladeša, preuzela je vodjstvo sa čunjevima i znala je da će osvojiti zlato ako ne bude pravila krupne greške, što joj je i pošlo za rukom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.