U trendu

Matijas Lesor u najboljoj petorki Evrolige

Košarkaš Partizana Matijas Lesor izabran je danas u prvu petorku Evrolige za sezonu 2022/22, u izboru trenera i kapitena klubova, novinara i navijača.

Pored Lesora, idealnu petorku Evrolige za ovu sezonu čine i igrači Real Madrida Valter Tavares i Džanan Musa, Saša Vezenkov iz Olimpijakosa i košarkaš Makabija iz Tel Aviva Lorenco Braun.

Lesor, Musa i Braun su prvi put u najboljoj petorki Evrolige, Vezenkov drugi, a Tavares treći put u karijeri.

Centar Partizana je bio vodeći u ligi po broju skokova (7,1 prosečno po utakmici) i bio je drugi po prosečnom indeksu korisnosti (19,1). Lesor je na vrhu i sa osam dabl-dabl učinaka, a postao je i jedan od desetorice igrača u poslednjoj deceniji koji su prosečno beležili više od tri ofanzivna skoka po utakmici.

Kao dokaz njegove doslednosti Evroliga je istakla i to da dvocifren indeks korisnosti nije imao samo na tri utakmice ove sezone.

Centar Reala Valter Tavares, koji je drugi put zaredom član idealne petorke, postavio je rekord Evrolige sa 84 blokade ove sezone. U toj statističkoj kategoriji je bio prvi sa 2,2 blokade po meču, dok je po skokovima bio treći sa 6,6 uhvaćenih lopti po utakmici.

U četvrtfinalnoj seriji plej-ofa protiv Partizana, Tavares je imao treći najviši prosečan indeks korisnosti u istoriji plej-ofa (26,8) zbog čega je poneo MVP priznanje za april i maj.

Njegov saigrač Džanan Musa je predvodio Real po broju postignutih poena i bio je deseti u ligi sa 15,2 poena po utakmici i pored toga što je u proseku imao najmanji broj minuta po meču među tih deset igrača. Na osnovu minuta, Musa je bio četvrti sa prosekom od 25,2 poena.

Musa je jedini košarkaš Reala koji je igrao na svakoj utakmici ove sezone i bio je drugi u timu po asistencijama (2,7) i indeksnim poenima (16,4). On je četiri puta ove sezone izveo najmanje deset slobodnih bacanja na utakmici i postavio je rekord Evrolige za jednu sezonu sa 175 izvedenih penala. Tri puta je bio MVP kola.

Košarkaš Olimpijakosa Saša Vezenkov je ove sezone već osvojio trofej „Alfonso Ford“ namenjen najboljem strelcu Evrolige. Pored toga što je vodeći u ligi sa 17,2 poena po meču, Vezenkov je drugi po skokovima (6,8), a prvi po indeksu korisnosti (21,2). 

Kao i Lesor, imao je osam dabl-dabl utakmica, dok je za najboljeg igrača kola proglašavan pet puta. -Vezenkov je i prošle sezone bio u prvom timu Evrolige.

Igrač Makabija Lorenco Braun je postavio rekorde u karijeri u skoro svim glavnim statističkim kategorijama ove sezone, njegove četvrte u Evroligi. Braun je bio jedini igrač među prvih pet u ligi i po broju postignutih poena (16,4) i po asistencijama (5,5), a bio je nadomak prvih deset po ukradenim loptama (1,1).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar