Ministar Udovičić čestitao mladima „Međunarodni dan mladih“

BEOGRAD – Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić čestitao je mladima današnji „Međunarodni dan mladih“ porukom da je omladina najvredniji resurs i kapital koji Srbija ima.

„Želim da ostvarite snove u svojoj zemlji i da razvijate potencijale na ličnu i društvenu dobrobit, a mi ćemo nastaviti da vas podržavamo na puta ka vašim idealima i nagrađujemo vaš trud, znanje i uspehe. Budite aktivni, uporni, znatiželjni, hrabri i borite se za ideje koje vam omogućavaju da se ostvarite i da učestvujete u kreiranju zajednice u kojoj živite i stvarate jer vi ste sadašnjost i budućnost naše Srbije pokretačka snaga njenog daljeg razvoja”, poručio je ministar omladine i sporta.

Tema Međunarodnog dana mladih na globalnom nivou ove godine je „Angažovanje mladih za globalnu akciju”, a zbog aktuelne pandemije biće obeležen uglavnom kroz onlajn platforme.

Ministar Udovičić zahvalio je mladim ljudima na dopinosu u borbi protiv korone, prvenstveno kroz veliki broj volonterskih aktivnosti.

„Ministarstvo omladine i sporta kontinuirano radi na stvaranju uslova za kvalitetniji život mladih u Srbiji i u ovim uslovima jer je za nas svaki dan – Dan mladih”, naveo je Udovičić.

Generalna skupština UN prihvatila je 1999. godine preporuku Svetske konferencije ministara zaduženih za omladinu da se 12. avgust proglasi za Međunarodni dan mladih.

U Srbiji se taj dan obeležava od 2007. godine, kada je osnovano Ministarstvo omladine i sporta koje danas ima uspostavljene osnovne mehanizme za aktivno učešće mladih u društvu, kroz rad saveza, udruženja mladih, udruženja za mlade, kancelarija za mlade na lokalnom nivou i omladinskih klubova.

To je mreža sa više od 1.700 aktera koji deluju širom Srbije i na njenoj održivosti rade ministarstva, lokalne samouprave, civilni i privatni sektor.

„Nastavljamo da stvaramo društvo u kome mladi u Srbiji imaju mogućnost da kontinuirano razvijaju svoje veštine, stiču nova znanja i da aktivno učestvuju u svim sferama društvenog života. Ponos naše Srbije su naši mladi, a motiv i razlog svakog stvaranja danas je njihova energija, entuzijazam i snaga za sve što je Srbija danas i za sve ono što želimo da naša Srbija bude“, zaključio je Udovičić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.