U trendu

Mišić na hladnoći često ide u napeto stanje

Za prave trenere, između doktora i fizioterapeuta uvek postoji znak jednakosti. Obojica su na terenu veoma bitan činilac, posebno kada je sportistima neophodna brza i efikasna pomoć.

Za Slobodana Brankovića, dugogodišnjeg člana Fudbalskog kluba Partizan i naše fudbalske  reprezentacije, slobodno se može kazati da spada u red najboljih i najcenjenijih fizioterapeuta na ovim prostorima.

Pred početak priprema njihova uloga je veoma važna, posebno zimi, kada su uslovi za rad specifični. Zato su se mnogi kada je Srbiju zahvatio hladan, gotovo sibirski talas hladnoće, s pravom pitali: kako je fudbalerima dok treniraju na minus 20 stepeni!?

Šta za organizam predstavljaju treninzi po ovako velikoj hladnoći?

– Poznato je da hladnoća ometa cirkulaciju mišića, posebno u trenutnim uslovima. Zbog toga su klubovi kod nas, prinuđeni da u ovom periodu godine, odlaze u toplije krajeve gde mogu na miru i bez problema da obave pripreme. Telo je kod fudbalera u ovakvom periodu izloženo opasnosti. Zato je na velikoj hladnoći, pre svakog treninga potrebno da se organizam najpre dobro zagreje. To može da se radi u teretani ili na nekoj stazi. Koliko mi je poznato, postoje i neki zakonski okviri. Koliko znam fudbaleri u Srbiji ne mogu da igraju utakmice, ukoliko je napolju temperatura minus četrnaest stepeni, kaže Slobodan Branković.

Kako mišići reaguju u zimskom periodu?

– Mišić na hladnoći često ide u napeto stanje. Drhtanje je način da se spreči odavanje temperature. Ne postoji određena grupa mišića koja je manje ili više izložena niskoj temperaturi. Kada je hladno onda je celo telo izloženo opasnosti. Kod fudbalera, to su pre svega noge, kaže fizioterapeut Srbije.

Koje su najčešće povrede kod fudbalera u zimskom periodu?

– Može da dođe do mikrotraume ili cepanja mišića. Veliki i naporni treninzi mogu da dovedu do tog stanja. Zato je kod svakog sportiste potrebno da između svakog treninga ima odmor kako bi se mišići odmorili i bili spremni za nove napore. Takođe, u ovom periodu godine, potrebna je i adekvatna ishrana, uzimanje vitamina, dosta testa, mesa i maslinovog ulja. Posle zimskih treninga obavezno je uzimati tople napitke.

Sa Partizanom ste često i leti i zimi bili na pripremama širom planete. Koje pripreme smatrate najuspešnijim?

– One gde nismo morali ni o čemu da razmišljamo. Posebno dobre i uspešne su bile u Dubaiju. Organizacija je bila na vrhunskom nivou. Telo fudbalera se lakše adaptira na toplu klimu. Međutim, kada se vraćate u uslovima koji vladaju u Srbiji, treba biti vrlo pažljiv. U Dubaiju smo imali fantastične uslove, prijatnu klimu. Igrači su posle napornih treninga mogli da plivaju, lepo su spavali a i hrana je bila izvrsna. Jednostavno, to su za mene, koji sam u ovom poslu preko četiri decenije, bili idealni uslovi, jer smo kao medicinska ekipa imali sve na raspolaganju, napominje Branković.

Kolika je odgovornost doktora a kolika fizioterapeuta na terenu?

– Ovde se fizioterapeuti često poistovećuju sa maserima, a to je pogrešno. Fizioterapeuti dosta znaju o medicini. Na terenu zajedno sa doktorom zajedno rešavamo svaki problem, kaže magistar sportskih nauka i predavač na mnogim školama u Srbiji gde nesebično prenosi znanje mlađim generacijama.

(Dragan Todorović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar