U trendu

Mladić koji je već 9 godina u azilu u Australiji objavio poruku za Đokovića

Mehdi Ali, azilant koji je s 15 godina brodom stigao u Australiju jer je kao pripadnik arapske manjine Ahvazi bio progonjen u Iranu, već devet godina nalazi se u hotelu Park Royal u kojem je zadnjih dana bio zatvoren Novak Đoković.

Medijima su se proširile priče o groznim uslovima u kojima migranti žive tom hotelu. Mehdi Ali sada je na Tviteru objavio poruku upućenu najboljem teniseru sveta.

„Optimističan sam da će Novak Đoković govoriti o nama“, napisao je.

Ko je Mehdi Ali

Za razliku od Đokovića, njemu nije dopušteno da napusti hotel. Veliku većinu dana provodi u sobi, a čak i kad izađe iz nje, Đokovića nije mogao da vidi zbog mera i čuvara koji se nalaze na svakom spratu hotela.

„Tužno je koliko mi se novinara javilo juče i pitalo me o Đokoviću. Ja sam već 9 godina u kavezu, danas mi je 24. rođendan i sve o čemu me pitate je on. Pretvarate se da vam je stalo do mene, a onda odmah pitate za Đokovića“, napisao je na Ali pre nekoliko dana na Tviteru.

Mladić je za AFP rekao da mu je Đoković omiljeni teniser i da ga je rastužila vijest o situaciji u kojoj se našao.

„Mediji će sad više pričati o nama, verovatno celo svet, što je jako tužno, samo zato što je Đoković bio ovde na nekoliko dana“, rekao je.

Vlasti u Australiji su prihvatile njegov zahtev i sad zakonski ne može da bude vraćen u Iran. Bio je zatvoren u Nauru i Brizbejnu, a sada je u hotelu u Melburnu.

„Niko ne pita za nas koji smo ovde godinama“

„Razočaran sam. Svi me zovu i pitaju za Novaka, kakav mu je hotel. Ali niko ne pita za nas koji smo ovde zatvoreni mesecima, godinama. Nikad nisam video toliko kamera, toliko pažnje. Nadam se da će Novak Đoković saznati za našu situaciju ovde i nadam se da će progovoriti o tome“, rekao je.

Mehdi danas ima 24 godine.

„Sve sam stariji i stvarno je tužno što je moja mladost, moje tinejdžersko vreme izgubljeno. Ne želim da odem odavde kao sredovečni čovek“, rekao je.

„Rođendani su mi najtužniji, a trebalo bi da su najsrećniji“

Teško se nosi s prizorima iz spoljnog sveta.

„Mladi, vidim da se zabavljaju, objavljuju na Instagramu i sve to. A ja sam tako daleko, daleko od toga. Još uvek sam ovde. Svaki dan“, rekao je za Gardijan.

Nedavno mu je bio rođendan, deveti koji provodi unutar australijskog izbegličkog sistema.

„Rođendani su mi najtužniji. Oni bi trebalo da budu najsrećniji dani, ali za vreme boravka u pritvoru uvek su najteži. Provodim ceo dan razmišljajući o svim godinama koje sam izgubio.“

Svaki dan je borba, kaže Mehdi.

„Moram sa smislim najbolju metodu za preživljavanje. Ponekad osećam da, ako komuniciram s drugim ljudima u istoj situaciji, njihove frustracije utiču na moje mentalno stanje“, kaže.

Odobreno mu preseljenje u SAD

Mehdiju je odobreno preseljenje u SAD u sklopu sporazuma iz 2016., prema kojem je Amerika pristala da preseli deo izbeglica iz Australije. U zamenu za njih Australija mora da prihvati deo izbeglica iz Srednje Amerike iz kampova u SAD-u.

Mehdi gubi veru da će ikad doći na red.

„Nema nikakvih novosti, nema rokova. Ne mogu da se oslonim na to, ne osećam da će se to dogoditi uskoro i nema garancije da će se to uopšte dogoditi“, kaže Mehdi.

Azilant: Mentalno sam slomljen, u hrani su crvi

S još jednim azilantom koji je zatvoren u hotelu, Muhamedom Džojem Miahom, preko telefona je razgovarao novinar BBC-ja.

„Mentalno sam slomljen. Nisam osetio dnevno svetlo ili sveži vazduh. Moj život je ova soba“, rekao je za BBC.

Poslao im je i fotografiju za koju kaže da je snimljena krajem decembra, na kojoj se vide crvi u njegovoj večeri.

„Pojeo sam dva ili tri koja su bila u brokoliju pre nego što su čuvari pristali da vrate obrok“, rekao je.

„Šta god da nam daju, moramo to da pojedemo da bismo ostali živi. Hrana je totalno loša“, tvrdi Džoj Miah.

Slično glase i svedočanstva drugih azilanata koji su prošli mesec svoja iskustva podelili s australijskim SBS Njuzom.

„Stalno im govorimo da ne možemo da jedemo ovu hranu, ali oni nas ne slušaju. Smršao sam jer jedem samo orahe“, rekao je jedan azilant iz Iraka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar