U trendu

MOK pohvalio OKS zbog pitanja vakcinacije sportista

BEOGRAD – Međunarodni olimpijski komitet (MOK) na Izvršnom odboru pohvalio je Olimpijski komitet Srbije (OKS) ističući da je za primer ostalima, jer je među prvima pokrenuo pitanje vakcinacije sportista.

Kako je saopštio OKS, MOK je na jučerašnjem Izvršnom odboru posebno pohvalio program koji sprovodi OKS u saradnji sa institucijama.

Saradnja OKS i Vlade Srbije apostrofirana je od strane MOK – a, kao pravi primer saradnje nacionalnog olimpijskog komiteta sa državnim organima u izazovnim vremenima u kojima se nalazimo, navodi se u saopštenju OKS-a.

OKS je krajem 2020. godine formirao Radnu grupu za praćenje svih aspekata infekcije COVID-19, koja je pripremila dokument pod nazivom “COVID-19 protokol Olimpijskog komiteta Srbije i kroz zajedničku inicijativu sa Ministarstvom omladine i sporta uspeo je da obezbedi mogućnost za prioritetno vakcinisanje srpskih olimpijaca koji će nastupati u Tokiju ili u kvalifikacionim takmičenjima za OI.

Kako se navodi, nekolicina srpskih sportista već je vakcinisana, dok će se u narednim danima nakon usaglašavanja svih proceduralnih detalja sa Ministarstvom omladine i sporta krenuti sa vakcinisanjem većeg broja sportista.

Zaključak Radne grupe OKS za praćenje svih aspekata infekcije COVID-19 jeste da vakcinacija sportista nikako nije obavezna, ali jeste poželjna jer će doprineti opštoj sigurnosti i zdravlju sportista, ali i kompletnog stanovništva u Srbiji, kao primarnom cilju.

U sklopu ove inicijative, Olimpijski komitet Srbije će 5. februara organizovati edukaciju putem interneta, te će putem video konferencijske veze svi zainteresovani sportisti i treneri moći da postave pitanja i diskutuju na temu zaštite od infekcije virusa COVID-19 kroz proces imunizacije.

Edukaciju će održati članovi Radne grupe OKS za praćenje svih aspekata COVID-19 infekcije na čelu sa predsednikom Zdravstvene komisije OKS prof. dr Draganom Radovanovićem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.