U trendu

Monika Seleš

Svojevremeno „čudo od deteta“, Monika Seleš rođena je 1973. godine u Novom Sadu. Već sa pet godina počela je da trenira tenis, a promenila je nekoliko teniskih klubova u Jugoslaviji, jer je često bila smatrana netalentovanom. Sa 15 godina preselila se sa porodicom u Ameriku i nastavila sa treninzima na Floridi.

Prve turnire osvajala je već sa 15 godina, ali pravi uspeh i svetsku slavu u tenisu stekla je pobedom na Grend slem turniru u Francuskoj 1990. godine. Pobedom na tom turniru postala je najmlađa teniserka u istoriji koja je osvojila jedan Grend slem turnir u singl konkurenciji. Tada je imala samo 16 godina.

Takođe, postala je i najmlađa teniserka koja je osvojila Australian Open turnir u singl konkurenciji. Pre nego što je napunila 18 godina, ona je osvojila tri od četiri Grend slem turnira u konkurenciji singlova. Svi ovi uspesi su je, naravno, veoma brzo doveli na prvo mesto svetske ATP liste, na kom se zadržala više od dve godine.

Veliki prekid u njenoj karijeri desio se posle incidenta na teniskom terenu, kada ju je duševno oboleli obožavalac Štefi Graf gađao i pogodio nožem u leđa. Posle toga, Monika Seleš je pauzirala više od godinu dana. Posle povratka na teren, imala je najpre zapažene uspehe, ali kasnije joj opada kondicija i postepeno pada sa vrha svetske liste teniserki.

Ipak, i danas je u vrhu liste najboljih teniserki, ali igra pod američkom zastavom, jer je 1994. godine uzela državljanstvo SAD.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.