U trendu

Nadal i Federer u finalu iz vremeplova

Mnogo neočekivanog je moralo da se desi da ovog vikenda u Melburnu za titule u singlu igra četvoro najtrofejnijih veterana, a završiće se upravo tako, kao u režiji nostalgičara i lovaca na kuriozitete.

Kariku koja je nedostajala u finalima prvog od četiri najveća turnira u sezoni ugradio je juče Rafael Nadal, zaustavljajući jedinog kandidata iz generacije devedestih, Grigora Dimitrova: 6:3, 5:7, 7:6(5), 6:7(4), 6:4.

Mada je u maratonu dugom bezmalo pet časova mladost trebalo da prevagne nad kvalitetom generacije koja se već dugo bori sa povredama, desilo se isto što i u drugom polufinalu, u kom je Rodžer Federer imao na kraju više svežine od pet godina mlađeg Stanislasa Vavrinke (7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3).

Tako će sutra, od 9.30 časova po našem vremenu, finale Melburna igrati Federer i Nadal, prvi put posle osam godina. Vreme je stalo za njih, kao i muke sa povredama, a ko god da pobedi biće to novi rekord grend slem turnira.

Švajcarac bi 18. titulom popravio svoj apsolutni rekord na četiri više od Nadala i Samprasa, dok bi Španac 15. najvećim peharom učinio više od toga da se usami na drugom mestu: postao bi prvi teniser u profesionalnoj eri sa najmanje dve pobede na svakom od četiri najveća turnira.

Na putu do 35. derbija sa Federerom, u koji ulazi sa ubedljivih 23:11, Nadal se, u po pet setova, izborio sa predstavnicima dve mlađe generacije: najpre sa 19-godišnjim Aleksandrom Zverevom, a potom i sa 25-godišnjim Grigorom Dimitrovom, koji ove sezone igra možda i najbolji tenis u karijeri.

Dokazao je to bugarski teniser i hrabrim otporom u polufinalu, igrajući, po rečima Džona Mekinroa, „meč života”, ali ne i dovoljno dobro da zaustavi španskog povratnika.

Neobičnom igrom slučaja, žensko finale je kopija muškog, ili obratno. Sestre Serena i Venus Vilijams igraće za titulu u Melburnu prvi put posle 14 godina, unoseći u završnicu svojih 29 grend slem titula i prosek od 36 godina starosti.

Prisustvovaćemo najtrofejnijim finalima singla u istoriji, sa osvajačima ukupno 60 grend slem titula, što naravno ne bi bilo moguće da nije u pitanju četvoro veterana, čiji je prosek starosti 34 i po godine…

Serenin ulog je daleko veći, borba da 23. grend slem titulom ostavi iza sebe Štefi Graf i ostane sama na vrhu večite liste, ali ni njena starija sestra neće preći preko svog ponosa u retko viđenom povratku na veliku scenu. Koliko su oba finala daleko od prognoza po rangu, govore brojke po kojima su njih četvoro u proseku bili deseti nosioci (Serena drugi, Rafael deveti, Venus 13, a Rodžer 17).

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.