U trendu

Novak Đoković spreman za rekord koji nema niko u istoriji tenisa

Stigao je do svog 19. grend slem trofeja, sada ima samo jedan manje od Rodžera Federera i Rafaela Nadala, ali je postao prvi igrač u Open eri koji je na svakom od četiri najveća turnira trijumfovao najmanje po dva puta.

Ali Nole je došao u priliku da učini nešto što nikome u muškoj konkurenciji za rukom nije pošlo otkad postoji „beli sport“.

Pobedom na pariskoj šljaci ima realnu šansu da kompletira takozvani „Zlatni slem“. Godina 2021. je olimpijska, što znači da Đoković može da je završi sa sva četiri pehara, uz zlatnu medalju sa Igara u Tokiju.

„Sve je moguće. U mom slučaju, sa svim što sam prošao u životu i karijeri, putovanje do sada je bilo sjajno. Postigao sam nešto što mnogi nisu mislili da mogu da uradim. Sve je moguće, u dobroj sam poziciji za taj ‘Zlatni slem’. Bio sam i u toj poziciji 2016. Završilo se porazom u trećem kolu Vimbldona“, rekao je Đoković.

Sledeći izazov biće mu nastup na Vimbldonu, koji je osvajao pet puta i na kojem će biti prvi favorit.

„Imamo ove godine samo dve nedelje između dva turnira, što nije idealno jer idete sa jedne na sasvim drugu vrstu podloge, pokušavajući tranziciju da učinite što lakšom i bržom. Uživaću u ovoj pobedi i misliti na Vimbldon za nekoliko dana. Nemam problem da kažem da idem na trofej i tamo. Naravno da idem“, jasan je svetski „broj 1“.

Srbin je svestan u kakvoj se situaciji nalazi, kao i da zna koliko je uspeha imao na terenima Ol Ingland klaba. Jedan od razloga za optimizam daje mu i sposobnost da se brzo prešalta sa najsporije na najbržu podlogu u tenisu.

Ukoliko bi Novak kako pobednik napustio London, sezona bi mu se potpuno „otvorila“. Sledeći cilj bi bio onaj najveći, ali i jedini koji do sada nije ostvario – zlatna medalja na Olimpijskim igrama.

Još nije sigurno da će najbolji igrač današnjice nastupiti u Tokiju i više puta je ponovio da će njegova odluka zavisiti od toga da li će navijačima biti dozvoljeno da prisustvuju. Nije do sada imao sreće da obraduje srpske navijače zlatom, osvojio je jednu bronzu, ali je na olimpijskim turnirima doživljavao i neke od najbolnijih poraza u karijeri.

„Ne volim da dajem obećanja jer je to vrlo nezahvalno. Jedino što mogu da obećam je da ćemo slaviti. Obećanja teško dajem, ali obećavam da ću dati sve od sebe i da ću dati svoj maksimum“, rekao je Đoković za RTS.

Ukoliko ga zdravlje posluži i koliko god da je teško ostvariti sve navedeno, posebno tokom „paklenog“ leta, jedini ko je u ovom trenutku sposoban za to svakako je Novak Đoković. I na Ju-Es openu će biti silno motivisan da popravi utisak iz prošle godine, kada je diskvalifikovan jer je lopticom pogodio linijskog sudiju.

Nebrojeno puta je potvrdio da je mentalno najjači teniser u istoriji, prevazilazio velike prepreke i nepravde, Federera je pobeđivao na Vimbldonu, Nadala na Rolan Garosu, pritom oborivši silne rekorde.

Novak je definitivno spreman za Sveti gral u tenisu.

(Nikola Đurić, RTS)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.