U trendu

Obeleženo 65 godina od Minhenske tragedije

U Beogradu je danas u organizaciji fudbalskog kluba Mančester junajted i navijača engleskog tima obeleženo 65 godina od „Minhenske tragedije“.

Avionska nesreća u kojoj su medju 23 putnika poginula i osmorica fudbalera Junajteda na povratku s četvrtfinalne utakmice Kupa šampiona protiv Crvene zvezde u Beogradu, dogodila se 6. februara 1958. godine, kada se avion po mećavi srušio tokom trećeg pokušaja uzletanja sa aerodroma u Minhenu gde je bio sleteo radi sipanja goriva.

Zvezdu su danas na skupu u Hotelu „Metropol“ predstavljali predsednik Svetozar Mijailović, počasni predsednik Dragan Džajić i bivši fudbaler Dušan Maravić.

Bili su i ambasadorka Velike Britanije u Srbiji, Šan Meklaud, kao i predstavnik hotela u kojem su boravili igrači Junajteda, poznati i kao „Bezbijeve bebe“.

Ulesnici skupa su, kao i fudbalski klub Crvena zvezda, dobili plakete u znak sećanja.

„Kada ni posle 65 godina ne bledi sećanje, znači da pamtimo sa pijetetom, da poštujemo, da generacije pred nama učimo kako veličina i tradicija, žrtve i heroji uvek moraju da imaju svoje mesto u našim srcima i našim razmišljanjima o budućnosti. Mančester junajted i Crvenu zvezdu povezuju brojni sportski aspekti, nažalost i tragedija koju je jedan veliki tim imao na povratku iz Beograda“, rekao je počasni predsednik Zvezde, preneo je klupski sajt.

Džajić je podsetio da Zvezdu i Junajted povezuju fudbaleri Nikola Jovanović, prvi stranac u klubu iz Mančestera, kao i nekadašnji kapiten Nemanja Vidić.

„Naučeni smo da fudbalske i sportske prijatelje poštujemo i ljubomorno čuvamo. Nesreće nas povređuju i ostavljaju ožiljke, ali nas itekako zbližavaju. One nas uče da poštujemo dragocenost života i sve ono što ga čini“, rekao je on.

„Danas se sećamo onih koji su nastradali i zahvaljujemo što su učvrstili veze velike fudbalske zajednice. Crvena zvezda pamti 1958. godinu i ‘cveće Mančestera’. U Beogradu, u Crvenoj zvezdi, uvek možete da računate na iskrene fudbalske prijatelje Mančester junajteda“, zaključio je Džajić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar