U trendu

Objavljeno kako je kažnjena srpska odbojkašica koja je nakosila oči

Srpska odbojkašica Sanja Đurđević suspendovana je na dve utakmice nakon što je prošle nedelje na utakmici protiv Tajlanda u Ligi nacija napravila rasistički ispad.

Kamere su tada uhvatile Đurđević kako je prstima nakosila oči, što je stereotipno uvredljiva gest prema ljudima iz istoka Azije.

Osim igračice kažnjen je i srpski savez, koji mora da platiti 20.000 švajcarskih franaka (18.353 evra), a novac će ići u fond za borbu protiv diskriminacijskog ponašanja i edukacijske programe o kulturnoj osetljivosti u odbojci, objavio je Međunarodni odbojkaški savez.

Đurđević se odmah nakon utakmice izvinila, a kamere su je snimile kako se smeje i šali s tajlandskim igračicama, koje joj očigledno nisu ništa zamerile. Ali hiljade besnih ljudi na internetu potpisale su peticiju da se srpska reprezentativka kazni, a zvanična odbojkaška organizacija to je i učinila.

OSS je nakon incidenta pozvao javnost na razumevanje.

„Iskreno se izvinjavamo tajlandskoj ekipi i svima koji su se osetili pogođenima. Molimo vas da ovo ne preuveličavate. Sanja je svesna svoje greške i odmah se izvinila celoj tajlandskoj ekipi. Samo je htela da pokaže saigračicama da počnu da igraju obranu kao njihove protivnice. Nije mislila nikoga da uvredi, ali ispalo je nespretno“, objavio je srpski savez.

Đurđević će zbog suspenzije propustiti utakmice protiv Belgije i Kanade.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.