Obradović: Dobro prezentujemo Zvezdu i Srbiju u Evroligi

BEOGRAD – Mislim da u Evropi dobro prezentujemo i klub i Srbiji i košarkašku javnost, izjavio je trener košarkaša Crvene zvezde Saša Obradović.

Obradović je gostujući na RTS-u govorio o trenerskom debiju u večitom derbiju i pobedi protiv Partizana, dosadašnjem učinku crveno-belih u Evroligi, navijačima, reprezentaciji…

„U odnosu na protivnike, mislim da je skor u Evroligi dobar. Dva brejka na strani, da smo pobedili Žalgirs bilo bi još bolje. Mislim da u Evropi dobro prezentujemo i klub i Srbiju i košarkašku javnost”, rekao je Obradović.

Već sutra tim sa Malog Kalemegdana dočekuje Efes u Evroligi, koji je jedan od favorita za osvajanje titule.

„Nastavljamo u jakom ritmu. Stvarno je neka čudna i nepredvidiva situacija, jer nikada ne znaš protiv koga ćeš na utakmici da igraš, rosteri se menjaju, različiti su i to dodatno otežava pripremu. Mislim da i ovakav raspored ne omogućava treninge i pripreme, ali uvek je lakše to raditi kroz pobede. Mi imamo i neke nove igrače, koji se uklapaju uglavnom preko utakmica. Ali je važno da idemo po planu”, rekao je Obradović.

Zvezda je u ponedeljak pobedila Partizan 86:85, a Obradović je posle prvog košarkaškog derbija u novoj sezoni poručio da je zadovoljan jedino rezultatom.

”Treneri su obično kritički nastrojeni, nebitno da li je to pobeda ili poraz jer kreiraš velike kriterijume. Mi uvek moramo da imamo svoje lice i nekad ga pokazujemo, nekada ne. Ovaj mesec je pun izazova, pun obaveza i putovanja i možda onda budeš malo i realniji sa onim što vidiš. Mislim da je slika realnija kroz Evroligu i malo manje realna kroz ABA ligu, ali bitno je da držimo taj niz pobeda i da budemo tu gde želimo da budemo”, rekao je Obradović i dodao da ne može da se pravi palaralele između igračkih i trenerskih večitih derbija.

”Ono što ljudi trebaju da znaju da ta dva posla skoro da nemaju veze jedan sa drugim. Način na koji koristiš vreme kao igrač ne može da se uporedi sa trenerskim delom. U samoj pripremi utakmice, tokom utakmice i posle utakmice ti moraš da misliš o svemu, o timu, kako ga unaprediti, dok kao igrač razmišljaš o drugim stvarima. I to je najlepši deo igračke karijere i zato često govorim svojim igračima da uživaju što više mogu”.

Trener Zvezde upitan je i koliko podrška sa tribina nedostaje.

”Stvarno je veliki nedostak. I taj moj dolazak ovde, očekivanja da se susretnem sa navijačima koji kreiraju fenomenalne atmosfere i uz koje bi sigurno napredovali. Nažalost, nemamo toga. Moramo da razmišljamo i da naš fokus bude samo na terenu, na protivnicima sa kojima igramo i da čekamo neka lepša vremena, da se opet nađemo i proslavljamo pobede zajedno”.

Reperezentaciju Srbije očekuje nastavak kvalifikacija za Eurobasket 2022, a Obradović ističe da se stručni štab i savez nalaze u nezavidnoj sitauciji, kao i u prethodnom ciklusu, jer je „problem što ne možeš uvek da imaš najbolji tim, već moraš da si prilagođavaš“.

„To je mnogo teško, ali ipak očekuje se pobeda u svakoj utakmici, kao i od Zvezde uostalom”, zaključio je Obradović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.