U trendu

Odbijena i druga žalba Mercedesa, Verstapen ostaje šampion

Medjunarodna automobilska federacija (FIA) odbila je i drugu žalbu ekipe Mercedes, pa je poredak u poslednjoj trci Formule 1 za Veliku nagradu Abu Dabija ostao nepromenjen i novi šampion je Maks Verstapen iz Red Bula.

Verstapen je danas osvojio prvu šampionsku titulu tako što je u poslednjem krugu kontroverzne trke u Abu Dabiju, poslednje u sezoni, pretekao Luisa Hamiltona iz Mercedesa.

Zbog udesa Nikolasa Latifija iz Vilijamsa na stazi je bilo bezbednosno vozilo i u tom periodu vozači ne smeju da se pretiču. Mercedes se žalio posle trke pošto ekipa smatra da je Verstapen pretekao Hamiltona dok je „sejfti kar“ bio na stazi.

Stjuari trke odbili su tu žalbu.

U drugoj žalbi Mercedes je naveo kršenje protokola iza bezbednosnog vozila, član 48.12, a stjuardi su odbili i tu žalbu.

Oni su obrazložili da iako taj član možda nije „primenjen u potpunosti“ pošto je vozilo bezbednosti ušlo na kraju istog kruga, „član 48.13 to zamenjuje i kada se prikaže poruka ‘sejfti kar izlazi u ovom krugu’, obavezno ga je povući na kraju tog kruga“.

Pošto su odbijene obe žalbe Mercedesa poredak trke ostaje nepromenjen pa je Verstapen novi šampion Formule 1.

„Razočaravajuće je što smo morali da prolazimo kroz ovo. Ovo je bila neverovatna godina, ponosan sam na Maksa i ceo tim. On je svetski šampion, zaslužio je to“, rekao je direktor Red Bula Kristijan Horner za Skaj.

Hamilton je sa sedam titula ostao rekorder i izjednačen sa Mihaelom Šumaherom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.