U trendu

Olimpijski komitet Srbije slavi 113. godiĆĄnjicu od osnivanja

BEOGRAD – Olimpijski komitet Srbije obeleĆŸava danas 113. godiĆĄnjicu od osnivanja.

Na danaĆĄnji dan, 23. februara 1910. godine u hotelu „Moskva“, grupa oficira entuzijasta, na čelu sa kapetanom Svetomirom Đukićem, u redakciji lista „Novo vreme“ osnovala je Srpski olimpijski klub, koji je ubrzo primljen u međunarodnu olimpijsku porodicu.

„Inicijatori osnivači bili su mladi oficiri ĆĄkolovani u Francuskoj, među kojima je vodeću ulogu imao kapetan Svetomir Đukić, koji je izabran za direktora Kluba, a za sekretare potporučnik MiloĆĄ Ilić i student Aleksandar Ilić. Za blagajnike su izabrani drogerista Milosav Jovanović i kapetan Milorad Petrović, a za počasnog predsednika general u penziji Nikodije Stevanović“ podsetio je OKS.

„Finansijsku pomoć Srpskom olimpijskom klubu pruĆŸali su, između ostalih, ‘Novo vreme’ i Tramvajsko druĆĄtvo, Ministarstvo narodne privrede, uprava Topčiderske ekonomije i kaznenog zavoda, Ministarstvo vojno, Komanda mesta, Beogradska opĆĄtina, Komanda ĆŸandarmerije, Narodna odbrana, Dvor“, navodi se na zvaničnom sajtu OKS.

Prvi put sportisti iz Srbije pojavili su se na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine. Prvi olimpijci bili su Duơan Miloơević, treći u kvalifikacionoj grupi na 100 m (11,6) i maratonac Dragutin Tomaơević, koji je zauzeo 37. mesto.

U arhivi Međunarodnog olimpijskog komiteta kao najstariji dokument koji se vodi u arhivi OKS nalazi se pismo koje je Svetomir Đukić, direktor Srpskog Olimpijskog kluba, uputio Pjeru De Kubertenu, osnivaču modernog olimpijskog pokreta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.