U trendu

Operacija Mundijal 2018.”: Kineska smernica za put u Rusiju

„Operacija Mundijal“ počinje u Kini. Obrisi onoga što se priželjkuje i očekuje narednog leta u Rusiji trebalo bi da se vide već danas (12.35 – RTS 1), kad „orlovi“ odmeravaju snage sa reprezentacijom najmnogoljudnije zemlje. Tradicija, pa i forma dveju selekcija, kaže da Srbija ne bi trebalo da ima većih problema, ali ulaganja u fudbal u ovoj azijskoj zemlji poslednjih godina i te kako pozivaju na oprez, što je pred domaćim predstavnicima sedme sile juče naglasio i vršilac dužnosti selektora našeg nacionalnog tima Mladen Krstajić.

– Reprezentaciju Kine zaista poštujem. Nalaze se u velikoj ekspanziji što se tiče kvaliteta lige, klubova i same reprezentacije. A kada se radi o taktici, pripremamo se za ovaj meč kao i za svaki drugi. Respektujemo Kinu kao protivnika, gledali smo neke njene susrete i spremno dočekujemo ovu utakmicu – istakao je Krstajić.

Jedan od malobrojnih reprezentativaca naše zemlje koji su već bili u prilici da osete ambijent i atmosferu u Kini je prvotimac Sautemptona Dušan Tadić.

– Da, bio sam ovde 2008. na Olimpijskim igrama u Pekingu, takođe u Šangaju i Čen Čungu. Bilo je to divno iskustvo i uživao sam dosta. Gracijano Pele, koji sada igra u Kini, moj je dobar prijatelj, stalno smo u kontaktu. Znam da kineski fudbal raste svake godine i da dovode mnogo dobrih igrača, liga je sve jača, fudbal kvalitetniji, bolji. Mislim da je sve to veoma dobro za Kinu.

I dok je Tadić kratko boravio u Kini tokom Olimpijskih igara u Pekingu, Nemanja Gudelj je već starosedelac, pa je kineske novinare interesovalo šta Mladen Krstajić misli o njemu.

– Što se tiče Gudelja, mislim da je pravi igrač, karakter koji je pokazao kroz utakmice za reprezentaciju govori da prezentuje Srbiju na pravi način u Evropi i svetu. Uvek je bio na raspolaganju reprezentaciji i uvek se dobro ponašao. On je jedan od igrača koji su pokazali kako bi trebalo da se pojedinac odnosi prema obavezama u klubu i reprezentaciji, prenose Novosti.

Naravno, domaćini nisu propustili da se interesuju i za Krstajićevo mišljenje o potencijalnom nasledniku Slavoljuba Muslina na klupi „orlova“, Draganu Stojkoviću Piksiju.

– Imao sam prilike i da igram sa Draganom Stojkovićem u reprezentaciji kada sam počinjao. On je legenda srpskog fudbala, veliko ime i kao igrač i kao trener. Pričali smo o utakmici koja nas očekuje, rekao mi je mnogo lepih reči o kineskoj reprezentaciji, istakao da je veoma zadovoljan boravkom u Kini.

Jedan od ključnih igrača Srbije u kvalifikacijama, Dušan Tadić, smatra današnji duel sa Kinezima veoma važnim u sklopu priprema za ono što sledi u Rusiji.

– Idemo na pobedu kao u svakoj utakmici, istovremeno i da se prilagodimo zahtevima selektora, pošto ćemo igrati u drugačijem sistemu. Jednostavno da pokušamo da prihvatimo, što je brže moguće, neke stvari. Kina kao protivnik? Mislim da su brzi i hitri, međutim, nisu dovoljno taktički obučeni. Vodi ih veliki trener, Marčelo Lipi, ali pokušaćemo da pobedimo iako se radi o prijateljskoj utakmici – rekao je Dušan Tadić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.