Optužnice protiv najmoćnijih ljudi hrvatskog fudbala

Protiv funkcionera fudbalskog kluba Dinamo, braće Zdravka i Zorana Mamića, danas je podignuta optužnica zbog sumnje da su utajom poreza i drugim nezakonitostima oštetili zagrebački klub za više od 15 miliona evra, a državni budžet za 1,6 miliona evra neplaćenog poreza.
Optužnicom su obuhvaćeni i izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS) Damir Vrbanović koji je bio direktor Dinama, i poreznik Milan Pernat.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) saopštila je da četvoricu hrvatskih državljana tereti zbog niza krivičnih dela, medju kojima su zloupotreba položaja i ovlašćenja, podsticanje na zloupotrebe, davanja i primanja mita i zloupotrebe i pomaganja u zloupotrebama poverenja u privredom poslovanju.

Optužnica je podignuta pred osječkim umesto pred Županijskim sudom u Zagrebu gde se vodila istraga. Mediji su često isticali bliskog Zdravka Mamića i pojednih zagrebačkih sudija.

USKOK tereti optužene da su oštetili Dinamo za više od 150 miliona kuna, a budžet Hrvatske za 12 miliona kuna neplaćenih prireza i poreza. Od toga, Zdravko Mamić, prema optužnici, iz Dinama izvukao najmanje 52 miliona kuna (6, 9 miliona evra), a Zoran Mamić, koji je trener Dinama, 38,1 miliona kuna (pet miliona evra). Zbog toga je predloženo da im se oduzme nepripadna imovinska korist.

Protiv čelnika Dinama Zdravka i Zorana Mamića istraga je pokrenuta prošlog leta, a zbog toga su bili u pritvoru iz koga su, kao i Damir Vrbanović pušteni, pošto su uplatili kaucije za odbranu sa slobode.

Potom je USKOK pokrenuo još jednu istragu protiv najmoćnijeg čoveka hrvatskog fudbala Zdravka Mamića i još nekoliko osoba, medju kojima je i njegov sin fudbalski menadžer Mario Mamić, zbog zločinačkog udruženja i zloupotrebe poverenja u privrednom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja.

U tom slučaju Mamić i ostali terete se da su preko off shore firmi od 2004. iz Dinama izvukli više od deset miliona evra i pola miliona funti.

Mamić se sumnjiči da je sa sinom i ostalima dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora izmedju Dinama i stranih firmi o preuzimanju nepostojećih dugovanja kluba prema igračima i za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača.

Prema pisanju medija, navodno su sporni transferi fudbalera Marija Mandžukića, Eduarda da Silve, Dejana Lovrena, Matijasa Čaga, Davora Vugrinca i Andersona Koste.

I u tom slučaju, Zdravko Mamić je bio u pritvoru iz kojeg je izašao pošto je uplatio višemilionsku kauciju. U medjuvremenu je podneo ostavku na dužnost u Dinamu, ali je i dalje ključna osoba u klubu.

U ranijim medijskim istupima Zdravko Mamić je odbacio optužbe i optužio bivši politički vrh i premijera Zorana Milanovića iz Socijaldemokratske partije da „izmišlja afere rodoljubima“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.