U trendu

Partizan obeležio 30 godina od osvajanja titule evropskog šampiona

Košarkaški klub Partizan obeležio je danas u Beogradu 30 godina od osvajanja titule evropskog šampiona u Istanbulu.

Partizan je 16. aprila 1992. godine u Istanbulu u finalu pobedio španski Huventud sa 71:70, čuvenom trojkom Aleksandra Djordjevića u poslednjim trenucima utakmice.

Svečanosti u Beogradu prisustvovali su Predrag Danilović, Željko Rebrača, Zoran Stevanović, Nikola Lončar, Igor Mihajlovski, Mladjan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović, Ivo Nakić, Branko Sindjelić i trener Željko Obradović. Aleksandar Djordjević nije bio prisutan zbog obaveza u klubu. 

„Siguran sam da bez prošlosti nema budućnosti, danas ne bi bilo nas da nije bilo vas iz 1992. godine. Da nije bilo vas, mi bismo bili bleda slika“, rekao je predsednik kluba Ostoja Mijailović, prenosi Mocart Sport.

„Ono što je bitno, ponovo smo zajedno na čelu sa Željkom Obradovićem. Danas smo jedini šampioni Evrope iz Srbije. Vezivno tkivo ove tri decenije je Željko Obradović koji je osvojio prvu titulu ovde, a želim mu da zaokruži i ovde osvoji desetu“, dodao je on.

Obradović se na početku govora prisetio pokojnih profesora Aleksandra Nikolića, Radoice Nikčevića, tadašnjeg predsednika kluba Dragiše Šarića koji je bio deo ekipe, kao i Milenka Savovića, tadašnjeg direktora.

„Milenko je bio moj kum, brat, prijatelj, sada mi je teško kada pričam o njemu“, rekao je Obradović.

On je istakao da „radi u najboljem klubu na svetu“ i svojim igračima poručio da želi da ostanu što duže zajedno kako bi ostvarili neke njegove želje.

„Znam da nije lako sa mnom, da se nekada naljutim, ali im verujem, svim srcem im verujem. Sledeće nedelje počinjemo nešto važno (plej-of Evrokupa) i uvek im kažem da nikada ne zaborave da igraju u najboljem klubu na svetu“, rekao je Obradović.

Nekadašnji igrač i predsednik Partizana Predrag Danilović zahvalio je Fuenlabradi, u kojoj su crno-beli te godine igrali utakmice kao domaćini.

„Fuenlabrada je bila nešto što je vezano za naše osvajanje titule, ta ljubav i ta energija, to se retko vidja, a bio sam po svetu. Veliko im hvala. Ponoviću još jednom, trojka Saleta Djordjevića nam je svima promenila život“, rekao je Danilović.

Pored tadašnje ekipe, svečanosti su prisustvovali i sadašnji igrači Partizana predvodjeni kapitenom Radetom Zagorcem, kao i brojni bivši igrači medju kojima su bili Aleksandar Pavlović i Novica Veličković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.