U trendu

Pešić: Bile su ovo teške kvalifikacije, krajnji cilj je obezbediti plasman na OI

BEOGRAD – Selektor košarkaške reprezentacije Srbije izjavio je nakon utakmice sa Velikom Britanijom da je sad krajnji cilj reprezentacije da obezbedi plasman na Olimpijske igre u Parizu.

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se na Svetsko prvenstvo, pošto je večeras u odlučujućem meču kvalifikacija pobedila selekciju Velike Britanije 101:83 (28:20, 18:21, 28:19, 27:23).

“Prvi put se kao trener suočavam sa novim sistemom takmičenja koji ne zavisi samo od nas. Ovo su bile najduže kvalifikacije koje su ikada napravljene. Da se ne ponavljam, imali smo preko 40 igrača koji su igrali kvalifikacije i tu kontinuiteta nema. Nismo imali vremena za pripremu. Pisali ste da je Pešić dobio pojačanje iz evropske lige. Čim sam to video pao sam. Pa ti igrači su došli iz teških utakmica, odradili jedan trening. Videli ste Dobrića koji nije u formi”, izjavio je Pešić.

Dodao je da je sistem kvalifikacija uticao na neuspeh nekih timova.

“Videli ste Argentince koji su izgubili od ekipe koja nije favorit. Oni su pre poraza od Dominikanske republike pobedili Kanadu bez Laprovitile i Deka. E, njih dvojica su 20 sati putovali do Argentine i promašili su u tom meču odlučujuće šanse. Vi mislite da je sve rešeno kada dođi igrači iz Evropske lige, pa nije rešeno. Vidite i sami koliko se smanjio jaz između favorita. Neki naši treneri si o Engleskoj govorili da oni samo fudbal igraju, ali videli ste da znaju da igraju košarku. Nisu oni kandidati za medalje, ali se smanjila razlika u kvalitetu između ekipa. Zbog toga moramo više da radimo i ulažemo”, rekao je selektor Srbije i dodao da će na Mundobasketu ključ biti u odbrani.

“Tačno je da se samopouzdanje podiže ako na početku postigneš dva poena. Odbrana je znanje. Predviđanje situacije, anticipacija. Za svaku ekipu je potrebno vremena da bi se odbrana uigrala. Ja govorim o vrhunskom nivou. Na tom Svetskom prvenstvu bez te odbrane možemo da se slikamo”, istakao je selektor Srbije i naglasio da pripreme za Mundobasket već sada počinju.

“Pravimo kalendar, gledamo gde ćemo igrati prijateljske utakmice i sa kim ćemo igrati. Tarlać i ja moramo da razmotrimo sve to. Sporazum između NBA i FIBA-e igrači mogu da počnu pripreme 28 dana pre početka Svetskog prvenstva. I dalje ne znamo dokle će Jokić i Bogdanović igrati u NBA. U evropskog ligi su tek sada počeli da igraju ozbiljnije utakmice. Njihove utakmice se završavaju krajem juna, tako da ćemo videti šta ćemo i kako ćemo. U junu ćemo možda pozvati kandidate koji će biti slobodno, da treniramo i razgovoramo. To ćemo sve uraditi pre godišnjeg odmora jer momci moraju da se odmore. Loša priprema, loše prvenstvo“, izjavio je Pešić.

Osvrnuo se selektor Srbije na ciljeve reprezentacije u narednom periodu.

“Cilj je pobediti svaku sledeću utakmicu, koliko je moguće. Krajnji cilj je da obezbedimo plasman za Olimpijske igre. Sve preko toga ćemo da bacamo trenerke u vazduh i da se ljubimo tri, četiri puta, ako treba i u usta”, zaključio je Pešić.

Svetsko prvenstvo na programu je od 25. avgusta do 10. septembra u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.