U trendu

Pešić o spisku: Sutra na treningu ćemo imati jasniju sliku

BEOGRAD – Selektor košarkaške reperezentacije Srbije Svetislav Pešić rekao je da će na sutrašnjem treningu biti poznato ko će od igrača biti na raspolaganju pred meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Letonije.

Pešić je danas na konferenciji za medije u Košarkaškom savezu Srbije rekao da nije skratio spisak od 24 imena i da će sutra situacija biti jasnija.

„Ništa nismo skratili. Kada budemo imali trening sutra uveče, imaćemo jasniju sliku. Konačni spisak, koji bih voleo da imam, možda ću sutra uveče imati čistiju situaciju“, rekao je Pešić na konferenciji za medije.

Na širem spisku, koji je ranije objavljen su Vasilije Micić (Anadolu Efes), Filip Petrušev (Efes) Ognjen Jaramaz (Bajern) Jovan Novak (Fuenlabrada), Dušan Ristić (Fuenlabrada), Miloš Teodosić (Virtus Bolonja), Nikola Rebić (Miteldojčer), Nemanja Nedović – Panatinaikos, Vanja Marinković (Baskonija), Dragan Apić (Zjelona gora), Dalibor Ilić (Igokea), Aleksa Radanov (Igokea), Balša Koprivica (Partizan), Aleksa Avramović (Partizan), Uroš Trifunović (Partizan), Nemanja Dangubić (Partizan), Rade Zagorac (Partizan), Alen Smailagić (Partizan), Aleksa Uskoković (Crvena zvezda), Ognjen Dobrić (Crvena zvezda), Dejan Davidovac (Crvena zvezda), Nikola Jović (Mega), Nikola Đurišić (Mega) i Marko Jagodić Kuridža (Budućnost).

Pešić je potom obajsnio celokupnu situaciju u ovim kvalifikacijama.

„Što se tiče našeg program, ovo je početak olimpijskog ciklusa. Ovaj olimpijski ciklus traje tri godine i vrlo brzo nas očekuju u OI 2024. Mi se već mesec dana bavimo kratkoročnim ciljevima, ali mislimo i drugorocno. Mi bismo svi voleli da da u reprezentaciji igraju najpoznatija imena, da budu svi najbolji naši igrači, svi najmlađi, da se igra aktrakivna košarka, da se šutiraju trojke sa pola terena, da se zakucava i na kraju da bude zlatna medalja. Obzirom da u ovim kvalifikacijama ne možemo da računamo na igrače iz Evrolige i NBA, tako je – kako je. Možda nije loše, pod uslovom da pobedimo. Ako izgubimo onda ne valja ništa“, rekao je Pešić.

Na spisku su i mali i visoki, mladi i iskusni, do svega po malo. dodaje Pešić.

„U reprezentaciji ne igraju najbolji igrači već igrači koji se najbolje slažu. Za mene kao trenera možda ovo nije loše, počinje proces upoznavanja, da ih treniram, da vidim njihove planove, da li žele da igraju na OI, ovo je prilika da krenu sa spremanjem“, rekao je Pešić.

„Zelim da vam kažem, sve igrače koji smo zvali svi su to prihvatili kao izazov. Nažalost, imamo drugu situaciju, to je da su prošla vremena kada su klubovi lobrilai i zvali da njihovi igrači budu u reprezentaciji. Toga više nema, čak ni agenti ne zovu. Mene niko nije zvao da kaže probaj da vidiš ovog… Sve se menja“, ističce Pešić.

„Imali smo razgovore sa ABA ligom sa kojom je dogovor da se sve igra u petak i subotu, da momci bar jedan da imaju za regeneraciju i vremena da stignh u reprezentaciju, ali to se naravno nije desilo. Svi smo mi za reprezentaciju, ali kad dođe dan da nešto napravim, onda nisam u mogućnosti“.

Selektor je istakao i da su obavljeni razgovori sa svim igračima i onima koji igraju u Evroligi 25. i 26. novembra.

„Postoji želja da igrači dođu posle utakmice. Postoji razumevanje da ti igrači sednu u avion i dođu u Beograd. Fenerbahče igra u četvrtak sa Efesom, imamo dva ili tri kandidata, imamo razumevanje i Bajerna, Crvene zvezde. Sada je na nama da vidimo imali smisla da se pravai takva kombinacija. Da se Micić i Petrušev posle teške utakmice dođu u Beograd“.

Pešić je rekao i da je razgovorao sa kapitenom Milošem Teodosićem, koji je istakao da je spreman da igra za reprezentaciju dokle god može.

Srbija 25. novembra dočekuje Letoniju u Beogradu od 20 sati u hali „Aleksandar Nikolić“, a tri dana kasnije gostuje Belgiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.