Pešić: Za nas će svaka medalja imati zlatni sjaj

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić izjavio je danas da će svaka medalja na Olimpijskim igrama imati zlatni sjaj, i dodao da je ovogodišnji košarkaški turnir na OI najjači u istoriji.

„Prvo da čestitam odbojkašima na plasmanu na OI i da počelim fudbalerima uspeh sutra protiv Danaca. Danas smo zvanično počeli pripreme za Olimpijske igre. Plan je da prva tri dana odradimo medicinske testove i obaveze prema sponzorima. Već 28. juna kreću timske pripreme, prva faza se završava sa dve trening utakmice protiv Holandije i Turske“, izjavio je Pešić na konferenciji za novinare.

„Posle toga putujemo u Abi Dabi i tamo ćemo igrati protiv SAD i Australije, Potom se vraćamo u Srbiju. Umesto Lučića, koji se zahvalio na pozivu, pozvali smo Radanova“, dodao je Pešić.

Pešić je rekao i da je optimizam uvek dobar ali da treba poći od „realnih ciljeva koji se postavljaju pred ekipu“.

„I realni ciljevi su teško ostvarivi. Za početak da se spremimo za grupu. Ovo je najjači olimpijski turnir do sada u istoriji. Osim Japana i Južnog Sudana sve reprezentacije mogu do medalje. Glavni kandidati za zlato su SAD, Kanada i Francuska. Za nas svaka medalja će imati zlatni sjaj“, rekao je Pešić.

„Tačno je da imamo talenat i kvalitet, ali moramo svaki dan da radimo na hemiji, da nam ništa ne bude teško i da možemo na to da prevaziđemo teškoće koje će se ukazati“, dodao je selktor.

Pešić je rekao i da se nada će povrede zaobići njegove igrače i da se nada da će Jović koji se „dbro oporavlja od povrede“ biti spreman za Igre.

„Reprezentacija je drugačija od kluba. Igrači dolaze iz različitih sistema i navika. Kvalitet i talenat imamo, to jeste važno, ali to nije sve, važno je kako se sporazumevamo i kako jedan drugog dopunjujemo, kako rešavamo konfliktne situacije. Konflikt je dobar za pametne ljude, da se nađu rešenja“, rekao je Pešić.

Pešić je izjavio da Srbija „ima talenta u napadu“ ali da sve počinje od odbrane.

„Na SP smo imali najbolji procenat šuta za dva poena, bili treći po broju asistencija, treći po broju poena. Ovde će biti manje utakmica, ali kvalitetnijih. Imamo talenta u napadu, ali sve počinje od odbrane. Ne možemo samo napadom da se suprotstavljamo ekipama jednakog ili većeg kvaliteta“, kvaliteta.

Pešić je rekao i da mu je drago što su Pokuševski i Plavšić u reprezentaciji, i dodao da mora da se misli na reprezentaciju i posle Olimpijskih igara.

„Odajem priznaje Lučiću i Kaliniću. Dođe vreme kada, iz različitih razloga, prioriteti postaju drugi. Dolaze godine, povrede. Nije baš da ti momci koji nekada otkažu ne vole svoju zemlju, da ne navijaju za svoju reprezentaciju. Kada si odgovoran, preuzimaš odgovornost i za druge. Ako nisi spreman da odgovoriš, onda ne dođeš“, rekao je Pešić.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović se zahvalio državi i predsedniku republike na pomoći, i poželeo da se reprezentacija vrati sa dobrim rezultatom.

„Na Olimpijske igre idu tri selekcije, basket 3×3 i ženska i muška reprezentacija. To je prvi put u istoriji naše zemlje. Veliki uspeh. Naše je da obezbedimo da sve selekcije imaju dobre uslove. Želim na prvom mestu zdravlje, to su odlični momci i igrači, i da se vrate sa dobrim rezultatima“, rekao je Danilović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.