U trendu

Platini: Pojedinci ne žele da se kandidujem jer znaju da mogu da pobedim

Suspendovani predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini rekao je danas da pojedinci žele da ga spreče da se kandiduje za predsednika Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) pošto znaju da može da pobedi.

Etički komitet Fife suspendovao je Platinija na 90 dana, zajedno sa odlazećim predsednikom Fife Sepom Blaterom. Istraga se vodi protiv Blatera zbog „nelojalne isplate“ od dva miliona dolara, koliko je platio Platiniju 2011. godine za posao koji je Francuz obavljao od 1998. do 2002. godine.

Platini je dobio novac pre nego što je Blater 2011. godine pobedio na predsedničkim izborima u Fifi. Obojica su negirali krivicu.

Bivši francuski fudbaler je među sedmoricom kandidata za predsednika Fife, ali je još neizvesno da li će zbog suspenzije njegova kandidatura biti prihvaćena. Izbori za predsednika Fife održaće se 26. februara naredne godine.

„Nisam u kaznenoj koloniji ili sibirskom Gulagu. Pratim razvoj dogadjaja. Ljudi žele da me spreče da se kandidujem pošto znaju da imam šanse da pobedim“, rekao je Platini u intervjuu za britanski Dejli Mejl.

Zbog suspenzije Platini ne može da učestvuje u kampanji.

„Suspenzija me sprečava da učestvujem u kampanji i da se ravnopravno borim. Ali, čak i ako ne učestvujem, smatram se kandidatom“, rekao je Platini.

Fifa je pogodjena velikim skandalom posle hapšenja nekolicine njenih zvaničnika u maju u Cirihu, u sklopu istrage američkih vlasti o korupciji u svetskom fudbalu. Blater je zbog velikog pritiska javnosti početkom juna podneo ostavku, četiri dana pošto je dobio svoj peti predsednički mandat.

„Imam utisak da oni ne žele da bivši fudbaler vodi Fifu, pošto ne žele da vrate fudbal igračima. Ali, ja sam jedini koji ima viziju. U svoj skromnosti, ja sam najbolja osoba koja može da vodi svetski fudbal“, naveo Platini.

Govoreći o isplati zbog koje se vodi istraga protiv Blatera, Platini je ponovio da nije bilo pisanog ugovora već usmenog.

„Bio sam pred dva odbora zbog toga i sve je pregledao zakonski revizor. Da li sam obavio posao? Jesam. Da li je usmeni ugovor zakonit u Švajcarskoj? Jeste. Da li sam imao pravo da tražim svoj novac devet godina kasnije? Jesam. Da li sam novac prijavio poreznicima? Jesam“, rekao je Platini.

Tročlana izborna komisija Fife, predvođena predsednikom Odbora za reviziju Domenikom Skalom saopštiće sledećeg meseca čije kandidature će zvanično biti prihvaćene, posle provere integriteta Etičkog komiteta Fife.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar