U trendu

Podrška Vlade Srbije „Institutu za ženski sport“

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović potpisala je danas sa selektorkom košarkaške reprezentacije Srbije Marinom Maljković Protokol o saradnji sa udruženjem “Institut za ženski sport” koje Maljkovićeva vodi, sa ciljem dalje promocije i pružanja podrške razvoju sporta kod devojčica i žena.

Mihajlović je naglasila da je ponosna na dugogodišnju saradnju sa Maljković, bez koje ne bi bilo toliko uspeha ni rezultata u sportu.

“Kada smo pre dve godine pripremali Evropsko prvenstvo za žene u košarci, dogovor je bio da Marina spremi tim za medalju, a mi kao država da obezbedimo uslove da se turnir održi. Iako mnogo nisu verovali, medalje su tu, a Srbija je pokazala da je dobar domaćin. Zato smo i danas tu, da zajedno radimo i pomognemo da se što više devojčica i žena uključi u sport, da se što više gradova i opština uključi i podrži ženski sport“, izjavila je Mihajlović, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je dodala kako dve trećine devojaka misli da država i društvo ne pridaju dovoljno pažnje ženskom sportu, a više od polovine ih odustane od sporta do kraja puberteta, i objasnila da zato država na ovaj način želi da pomogne.

„Pozivam lokalne samouprave i društveno odgovorne kompanije da se uključe, podrže program i da zajedno pravimo dobre rezultate”, poručila je Mihajlović.

Marina Maljković je zahvalila na tome što država ima razumevanja za prave vrednosti.

“Kao neko ko veći deo godine provede u inostranstvu, ponosna sam na svoju zemlju što razume šta znači ženski sport i uspehe koje žene postižu. Žene donose mnogo medalja ovoj zemlji i u većem broju biće predstavnice na ovogodišnjim Olimpijskim igrama. Kroz ‘Institut za ženski sport’ imamo sjajnu priliku da uključimo veliki broj devojčica u sport, i to besplatno, što omogućavamo kroz saradnju sa Vladom Srbije“, istakla je Maljković.

Ona je ocenila kako je sport uvek zamajac uspeha Srbije i dodala da se raduje saradnji s Vladom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.