U trendu

Pojavio se novi dokaz da je Novak uspešniji od Federera i Nadala

U svetu tenisa ne prestaje se sa debatom ko je najveći igrač u istoriji tog sporta, ali pojavio se još jedan dokaz koji nedvosmisleno ukazuje da je Novak Đoković ispred Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Naime, nakon što je prvi teniser sveta i Srbije Novak Đoković osvojio Vimbldon, stigavši do 20. Grend slem trofeja, koliko imaju i njegovi najveći rivali – Rafael Nadal i Rodžer Federer, još više je počelo da se priča da li je Nole najveći..

Činjenica je da ima najbolji odnos pobeda i poraza u trouglu sa Špancem i Švajcarcem, kao i da gledajući Masters titule i Grend slemove, ima identičan broj kao Nadal, dok Federer kaska sa prvim pomenutim, sada je isplivao na površinu jedan bitan segment koji kaže da je Srbin najuspešniji.

Novak Đoković je jedini od pomenute „velike trojke“ čiji procenat pobeda na svim podlogama iznosi preko 80 odsto. Time ne mogu da se pohvale ni Rafa Nadal ni Rodžer Federer.

Takođe, Srbin je jedini koji je najmanje devet puta stigao do polufinala svakog od četiri Grend slem turnira – Australijan open (9), Rolan Garos (10), Vimbldon (10), US Open (11).

Novak Đoković na betonu ima procenat uspešnosti 84,3 odsto, pobedio je 613 puta, dok je poražen u 114 navrata. Federer ga prati sa 83,5 odsto, dok je Nadal na „mršavih“ 77, 9 odsto.

Na šljaci je Nadal neprikosnoven, što je jasno ko „kralj šljake“ ima procenat pobeda na visokih 91,5 odsto, Federer je na 76,1 odsto, dok je Novak Đoković na više nego solidnih 80,5 procenata uspešnosti.

Trijumfovao je 243 puta, dok je u 59 navrata pognute glave napuštao teren.

I na red naravno stiže trava, činjenica da je Đoković nedavno osvojio Vimbldon, pobedivši Italijana Beretinija sa 3:1 u setovima, omogućila je prvom reketu sveta da ima procenat uspešnosti okruglo 85 odsto.

Nole je 102 puta pobedio na travi, izgubio je 18. Nešto bolji procenat odnosa pobeda i poraza na travi ima Rodžer Fererer, što ne čudi, s obzirom na to da je Švajcarac rekordnih osam puta osvajao najprestižniji teniski turnir na travi – Vimbldon.
Rodžer je na 86,9 odsto uspešnosti. Pobeđivao je 192 puta, gubio 29, dok je Nadal tu na poslednjem mestu sa 78 odsto uspešnosti. Španac je pobedio 71 put, a gubio je 20 puta.

Ono što je bitno jeste da je Novak Đoković potvrdio učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju, dok tamo neće biti Nadala i Federera.

Španac ima zlato na Igrama, dok Srbinu upravo pomenuta medalja nedostaje da ispiše istoriju zlatnim slovima i da postane najveći u istoriji belog sporta.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.