Poljska otkazala Svetsko fudbalsko prvenstvo

BERLIN – Poljska je otkazala Svetsko prvenstvo u mačevanju za žene koje je trebalo da bude održano od 21. do 23. aprila u Poznanju nakon što je Međunarodna mačevalačka federacija (FIE) odlučila da ruskim i beloruskim sprotiskinjama odobri da se takmiče dok traje rat u Ukrajini, saopštila je danas Poljska federacija mačevalaca.

Neposredno pre početka kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, FIE je 10. marta odobrila da mačevaoci iz Rusije i Belorusije učestvuju na međunarodnim talmičenjima, prenosi Rojters.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) preporučio je učešće sportista iz Rusije i Belorusije na međunarodnim takmičenjima, ali bez nacionalnih obeležja.

Odluka FIE je navela ukrajinsku mačevalačku federaciju (NFFU) da objavi da će bojkotovati sve događaje u kojima učestvuju takmičari iz Rusije i Belorusije.

Istovremeno, u otvorenom pismu upućenom FIE, stotine poljskih mačevalaca javno su se usprotivile odluci da se ruskim i beloruskim takmičarima odobri učešće na međuarodnim sportskim događajima.

„Poljska federacija (PZS) obaveštava da je zbog odluke FIE da se takmičarima sa i pomoćnom osoblju koji poseduju ruski i beloruski pasoš, Upravni odbor PZS primoran da otkaže ovo takmičenje“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.