Poslednje pripreme Olimpijskog sela u Parizu koje će biti otvoreno 18. jula

U Olimpijskom selu u Parizu u toku su poslednje pripreme pred otvaranje 18. jula za sportiste širom sveta, uoči početka Olimpijskih igara (OI) 26. jula.

„To je mesto koje oličava univerzalnost OI“, izjavio je šef organizacionog odbora Toni Estange (Tony Estanguet) i dodao da će Olimpijsko selo primiti predstavnike 200 nacija, kao i 10.000 olimpijskih i 5.000 paraolimpijskih sportista.

Prema njegovim rečima, 80 odsto sportista će biti na manje od 10 kilometara od mesta takmičenja.

„Ovo selo je prvo bilo dizajnirano da bude gradski okrug pre nego što je postalo olimpijsko i paraolimpijsko selo“, rekao je direktor Olimpijskog sela Loran Mišo (Maurent Michaud) i dodao da će posle OI to mesto biti preuređeno u kvart sa oko 3.000 stambenih jedinica.

Od 12. jula, šefovi misija će biti dočekani da preurede prostore za svoje sportiste, a selo će biti otvoreno za sportiste 18. jula.

Mišo je rekao da će do početka OI dnevno dolaziti od 1.500 i 2.000 sportista.

Selo ima, između ostalog, supermarket, fitnes sale i teretane, košarkaški teren, fiskulturne sale za treninge, sobe za meditaciju, desetak perionica, poštu, ogroman restoran i oko 60 malih vozila za kretanje unutar te lokacije.

Neki sportisti su izabrali da ne budu u Olimpijskom selu, jer su im mesto takmičenja dalje, dodali su organizatori.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.