U trendu

Predsednik FS Španije ne želi da podnese ostavku

Predsednik Fudbalskog saveza Španije Luis Rubijales rekao je danas da neće podneti ostavku, nakon oštrih kritika koje je dobio pošto je poljubio u usta reprezentativku Dženi Ermoso na pobedničkom postolju posle osvajanja Svetskog prvenstva.

Rubijales je na hitnoj sednici Fudbalskog saveza Španije četiri puta rekao: „Neću podneti ostavku“.

Španija je u nedelju 20. avgusta u finalu Svetskog prvenstva u Australiji i na Novom Zelandu pobedila Englesku sa 1:0 i prvi put u istoriji osvojila titulu svetskog šampiona u ženskoj konkurenciji.

Uz brojne fudbalske zvaničnike i članove španske kraljevske porodice Rubijales je pozdravio fudbalerke na pobedničkom postolju. On je u prisustvu 16-godišnje princeze Sofije, uhvatio za lice i poljubio u usta reprezentativku Španije Dženi Ermoso. Posle toga zagrlio je još neke fudbalerke, ali i kraljicu Letisiju.

Rubijales se dan kasnije izvinio i rekao da je pogrešio. On je rekao da je to bio poljubac „dva prijatelja koji nešto slave“, a da su oni koji to vide drugačije „idioti i glupi ljudi“.

Spekulisalo se da će danas podneti ostavku, ali on to nije učinio. Rekao je da je „društveno ubijen“ i da je žrtva „lova na veštice lažnih feminista“.

Rubijales je rekao da je poljubac bio „uzajaman i uz saglasnost“ Ermoso i da je pokušao da je uteši zbog poraza, ali i jer je promašila jedanaesterac u finalu.

On je zapretio tužbama i rekao da je spreman i da ga ocrne, ali da će se do kraja boriti i braniti svoje ideale.

Takođe, 46-godišnji predsednik Saveza je kritikovan i zbog nedoličnog ponašanja u svečanoj loži po završetku utakmice. On je u prisustvu kraljice Španije i predsednika Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Đanija Infantina.skakao pokazujući kažiprstima ka terenu, a zatim se na kratko desnom rukom uhvatio za međunožje.“Izvinjavam se bezrezrevno, ali ne zaslužujem da me ovako love. Izvinjavam se za sve što se desilo u loži, kada sam u trenutku euforije zgrabio onaj deo tela koji ste videli. Naravno da moram da se izvinim kraljici i svima koji su se osetili uvređenim. Sedeo sam u brojnim ložama i nikada se tako nisam ponašao“, rekao je Rubijales, koji je u više navrata dobio aplauz na sednici Skupštine Saveza.

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) pokrenula je u četvrtak istražni postupak protiv Rubijalesa i odlučiće da li je on prekršio „osnovna pravila pristojnog ponašanja“ i da li „njegovo ponašanje narušava ugled fudbala ili Fife“.

Ermoso je posle utakmice rekla da joj se nije svideo njegov gest, a španski sindikat fudbalera je u sredu pozvao da Rubijalesovo „ponašanje ne prođe nekažnjeno“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar