Putinu zabranjena poseta Olimpijskim igrama u naredne 2 god.

MOSKVA – Sportski arbitražni sud zabranio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da dve godine prisustvuje Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, kao i svetskim prvenstvima, navodi se u saopštenju suda.

Zabrana suda se odnosi na „predstavnike ruske vlade“, prenosii Sputnjik.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, zabrana se odnosi na predstavnike ruskih vlasti – zamenike ministara, ministre, zamenike premijera, premijera i predsednika Ruske Federacije“.

Sportski arbitražni sud u četvrtak je stao na stranu Svetske antidoping agencije (WADA) u sporu sa Ruskom antidoping agencijom (RUSADA) – ruski sportisti neće moći da se takmiče na velikim međunarodnim takmičenjima pod ruskom zastavom do 16. decembra 2022. godine.

sim toga, RUSADA je dužna da agenciji WADA plati iznos od 1,27 miliona dolara kao naknadu za troškove koje je imala od januara 2019. do datuma odluke.

Napominje se da predstavnici Vlade Rusije neće moći da dobiju akreditaciju, kao ni da prisustvuju svetskim prvenstvima u raznim sportovima.

Ograničenja se ne odnose na zvaničnike koji su članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta ili su od šefa države na čijoj teritoriji se događaj održava dobili poziv za takmičenje. Takođe se ograničenja ne odnose na zvaničnike koji su sportisti i koji su na takmičenje stigli kao učesnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.