U trendu

Rasistički skandal trese Seriju A

RIM – Italijanski sportski dnevnik Korijere delo sport našao se na meti osuda zbog korišćenja naslova „Crni petak“ uz sliku tamnoputih igrača Krisa Smolinga i Romela Lukakua u najavi fudbalske utakmice izmedu Intera i Rome.

Naslov na engleskom jeziku objavljen je podebljanim slovima na naslovnoj strani novina sa slikom dvojice igrača, osudila su oba kluba koja u petak igraju derbi utakmicu.

„Mediji podstiču rasizam svaki dan. Ovo je današnje izdanje Korijere delo sporta“, komentarisale su antirasističke grupe.

Rojters prenosi da je italijanski fudbal bio pun rasizma, a sam Lukaku je već bio žrtva kada su ga neki protivnički igrači i navijači upoređivali sa majmunom.

Prošlog meseca predsednik italijanskog kluba Breša rekao je na marginama sastanka Serije A da je problem napadača Marija Balotelija to što je „crn“ i „pokušava da postane beo“, što je klub kasnije ocenio kao sarkazam namenjen Balotelijevim kritičarima.

Prošle nedelje je svih 20 klubova iz Serije A potpisalo otvoreno pismo u kojem je rečeno da italijanski fudbal mora da učini više u borbi protiv rasizma.

Ranije ove godine, Englez Smolling, koji se pridružio Romi na pozajmici iz Mančester Junajteda, podržao je kampanju za igrače koji bojkotuju društvene medije 24 sata, u znak protesta protiv rasizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.