U trendu

Rodžer Federer odgovorio na optužbe Grete Tunberg

Australijen open, prvi Gren slem turnir sezone, počinje 20. januara, a ti će ujedno biti i prvi put da Rodžer Federer izlazi na teren u 2020. godini.

Iako je jedan od najvoljenijih sportista u svetu, Švajcarca su nedavno direktno prozvali sledbenici klimatske aktivistkinje Grete Tunberg zbog njegove povezanosti sa bankom Credit Suisse, optuženom da ulaže ogromne svote novca u eksploatisanje naftnih polja.

Ta banka je, navodno, od 2016. godine obezbedila 15 milijardi dolara kompanijama koje se bave fosilnim gorivima, a aktivisti su na Tviteru pokrenuli i kampanju protiv tenisera, uz haštag „#Rogerwakeupnow“.

Osvajač 20 Gren slem trofeja trenutno boravi u Melburnu i odlučio je da odgovori na optužbe da ne brine o životnoj sredini i klimatskim promenama.

– Uticaj i opasnosti koje prete zbog klimatskih promena shvatam vrlo ozbiljno, naročito zbog toga što smo moja porodica i ja u Australiju stigli dok u njoj bukte razarajuči požari. Kao otac četvoro mlade dece i strastveni zagovornik univerzalnog obrazovanja, gajim veliko poštovanje i divljenje prema mladim klimatskim aktivistima koji sve nas navode da preispitamo svoje ponašanje i tražimo inovativna rešenja – naveo je Federer u svom saopštenju i dodao:

– Njima, ali i sebi dugujemo da ih saslušamo. Ja cenim podsećanje na moju odgovornost kao čoveka, kao sportiste i kao biznismena, i posvećen sam tome da svoj privilegovan status iskoristim za dijalog o važnim temama sa svojim sponzorima – izjavio je 38-godišnji Švajcarac.

Federer će, uz najveća imena tenisa, igrati i humanitarne egzibicione mečeve u Rod Lejver areni za prikupljanje pomoći ugroženima i pozvao je sve koji mogu da pomognu u borbi sa razarajućim požarima koji bukte duže od mesec dana.

– Svako ko može da pomogne neka to uradi, jer divno je pokazati solidarnost u ovakvoj situaciji kakva je pogodila ovu zemlju. Moramo i da sagledamo kako da se zaštitimo u budućnosti, kako se ovako ogromne razmere ne bi ponovile, jer, koliko sam shvatio, požara će uvek biti. Ova zemlja je prevelika – rekao je Rodžer i dodao da će i sam uplatiti pomoć Australiji.

– Ova zemlja mi je toliko dala u prošlosti te je sasvim prirodno da ja njoj vratim – dodao je teniser na kraju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.