U trendu

Sastanak ministra sporta s predsednikom OKS-a i srpskim članom MOK-a

BEOGRAD – U Ministarstvu sporta danas je održan zajednički sastanak ministra Zorana Gajića i predsednika Olimpijskog komiteta Srbije Božidara Maljkovića sa članom Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta i članom MOK-a Nenadom Lalovićem.
Lalović je upoznao ministra sporta sa aktivnostima MOK-a, kao i sa izazovima sa kojima se susreću ova organizacija i međunarodna olimpijska porodica i govorio o svim važnim pojedinostima u vezi sa organizacijom Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

„Gospodin Nenad Lalović je naš najistaknutiji sportski radnik i jedan od najbližih saradnika predsednika MOK – a, gospodina Tomasa Baha. Upravo iz tog razloga, organizovali smo danas ovaj sastanak kako bismo kroz konstruktivan dijalog, došli do novih ideja kojima ćemo unaprediti poziciju našeg sporta u međunarodnim okvirima. Mi ćemo i na dalje ostati posvećeni organizaciji najvećih sportskih takmičenja kako bismo našu Srbiju prikazali u najlepšem svetlu“, istakao je Gajić nakon sastanka.

Lalović, koji je i predsednik Svetske rvačke federacije, preneo je da je na sastanku bilo reči o sportskim takmičenjima u Srbiji, o kvalifikacijama za Olimpijske igre i o situaciji u međunarodnom sportu.

„Svetsko prvenstvo u rvanju 2023. godine održaće se početkom septembra u Beogradu. Izuzetna čast je dva puta uzastopno biti domaćin najvećeg međunarodnog takmičenja u rvanju. Prethodno prvenstvo prošlo je u najboljem redu, pokazan je najviši mogući kvalitet organizacije, a rvači Srbije su na ovom takmičenju ostvarili istorijske sportske rezultate“, podsetio je Lalović.

Na sastanku je dogovorena još bliža saradnja i koordinacija po svim pitanjima koja su važna za naš sport i sportsku diplomatiju, saopštilo je Ministarstvo sporta.

Podvučena je spremnost naše države da pomogne organizaciju najvećih međunarodnih sportskih takmičenja. Ovo je posebno važno, imajući u vidu da je ovo predolimpijska godina, a da će Srbija biti domaćin nekoliko svetskih prvenstava odakle će sportisti moći da se kvalifikuju na Olimpijske igre u Parizu 2024.

„Ovaj sastanak je bio veoma dragocen obzirom da je gospodin Lalović danas jedan od najuticajnijih ljudi u svetu sporta i član Izvršnog odbora MOK – a. Zajedno smo upoznali ministra sporta, sa svim izazovima sa kojima se Olimpijski pokret danas suočava. Važnost olimpizma u ovo vreme posebno dolazi do izražaja imajući u vidu da je to platforma koja promoviše mir, a mir je nešto što danas nedostaje u svetu.

Olimpijska povelja kaže da sport treba da bude nezavisan u odnosu na državu i politiku, ali stimuliše nacionalne olimpijske komitete da imaju dobru saradnju sa državom u cilju poboljšanja sporta, a ovaj sastanak danas je upravo još jedan dobar primer toga“, istakao je Maljković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar