U trendu

Spajić pobedio na ultramaraton trci na Himalajima

Pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice MUP Jovica Spajić osvojio je prvo mesto na ultramaraton trci u ekstremnoj izdržljivosti „La ultra-The high“, koja je po sedmi put održana u Indiji u planinskom masivu Himalaja, saopštio je danas MUP Srbije.

Proslavljeni ultramaratonac Srbije i trkač na ekstremnim trkama izdržljivosti je pobedio na trci, koja je održana od 29. jula do 17. avgusta, i tako ušao u privilegovanu listu malobrojnih osvajača ove izuzetno naporne i surove trke.

Spajić je, kako je navedeno, bez odmora i prestanka uspeo da za 60 sati i 36 minuta istrči 333 kilometra preko Himalajskih vrhova i postavi novi rekord trke.

Ta trka je najteža trka izdržljivosti na svetu i održava se na najvišoj nadmorskoj visini od svih trka – staza je dugačka 333 kilometara i kreće se trasom od 3.100 do 5.500 metara nadmorske visine u Himalajima.

Temperatura za samo šest sati može da se promeni od 35 u plusu do minus 10 stepeni Celzijusa. Pluća na tim visinama rade sa samo 50 odsto kapaciteta.

Na poziv organizatora na takmičenje sa svakog kontinenta dolaze najbolji ultramaratonci a na trci u Indiji učestvovalo je tridesetak odabranih takmičara iz celog sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.