U trendu

Šta se dešava sa Đokovićem u Njujorku?

Marjan Vajda, trener Novaka Đokovića, otkrio je razlog zbog kojeg je Novak Đoković imao manje uspeha na Ju-es openu nego što se od njega očekivalo.

Od svojih 20 Grend slem titula, Đoković je na Ju-es openu slavio trijumf „samo“ tri puta u karijeri.
Primera radi, na Australijan openu, drugom Grend slemu na betonu, njegovoj omiljenog podlozi, Novak je podizao trofej rekordnih devet puta.

Na Vimbldonu je šampion bio šest puta, a na Rolan Garosu dva, doduše zbog dominacije Rafaela Nadala.

S obzirom na to da je u pitanju beton, mnogi, pa verovatno i sam Novak, su očekivali da u Njujorku bude nešto uspešniji.

„Veoma je zahtevno u Njujorku. U nekoliko navrata mu je nivo energije opao u finalu. Takođe, Njujork je grad pun vibracija i emocija, može dosta da vas iscrpi“, rekao je Vajda za „Tenis Mejdžors“.

Novak je titule na Ju-es openu osvajao 2001, 2015. i 2018. godine, dok je u finalima gubio čak pet puta – 2007, 2010, 2012, 2013. i 2016. godine.

„Novak voli da igra u Njujorku, ali je ponekad teško ostati smiren i svih 14 dana držati emocije pod kontrolom. Mečevi u večernjem i dnevnom terminu, vlažnost vazduha, taj grad… Takođe, to je poslednji Slem u sezoni, pa igrači do tada već potroše mnogo energije“ objasnio je slovački stručnjak.

Ulog na ovogodišnjem Ju-es openu, koji počinje 31. avgusta, biće veći nego ranije za Đokovića, jer će moći da kompletira „kalendarski slem“ prvi put od Roda Lejvera 1969. godine.

Vajda zna šta će biti ključ uspeha van terena.

„Novak mora da izbegne medije, jer mediji stvaraju pritisak. Ne mislim da ih u potpunosti ‘izbegne’, već da se sa njima nosi na pravi način, a on zna kako to da uradi“, rekao je čuveni trener i dodao:

„Na primer, neće neka negativna pitanja shvatiti lično. On je dosta napredovao u tim odnosima. Na terenu je jednostavno, samo će morati da prikaže najbolji tenis. Teren je oduvek bio Novakova dnevna soba“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.