U trendu

Sve je krenulo nizbrdo: Šarapova gubi novac, ali i dojučerašnje prijatelje (video)

Nakon što je slavna ruska teniserka Marija Šarapova u Los Anđelesu priznala korišćenje zabranjene supstance, meldonijuma, koji je od ove godine na crnoj listi, zbog čega joj preti i kraj teniske karijere, oglasio se i njen sponzor „Nike“, koji je automatski raskinuo ugovor sa 28-godišnjakinjom.

„Tužni smo i razočarani zbog šokantnog toka događaja“, stiglo je saopštenje „Nike“-a, koji je 2010. sklopio osmogodišnji ugovor sa Ruskinjom, težak oko 70 miliona evra. Najverovatnije će istim putem krenuti i ostali sponzori, prvi od njih švajcarski proizvođač satova Tag Hojer koji je odlučio da prekine pregovore oko nastavka saradnje.

Šarapova je pre desetak dana dobila pismo ITF-a, u kojem je obaveštena da je pozitivna na doping- test urađen na Australijan Openu, a 12. marta biće i službeno suspendovana do okončanja postupka.

Mnogi tvrde da je Šarapova odlučila da preduhitri objavu WTA upravo kako bi smanjila udarce na sopstveni integritet i sačuvala barem deo bogatih godišnjih dohodaka, koji se preko brojnih sponzorskih ugovora penju do 20 miliona evra godišnje. I sam šef ženske teniske organizacije Stiv Sajmon kazao je kako je začuđen, s obzirom da se radi o „ženi u čije poštenje nikada nije sumnjao…“

I sama Ruskinja ističe da je meldonij, lek koji je izmišljen u Litvaniji zbog problema sa srcem, a koji su kasnije otkrili sportisti, većinom atletičari, zbog poboljšanja vlastitih dostignuća i skraćenog vremena oporavka, pila isključivo na zahtev porodičnog lekara.

Bez obzira na brojne napade koji stižu sa svih strana, a predvodi ih slavna američka teniserka Dženifer Kaprijati, koja tvrdi da je ‘Šarapova varala sistem, Ruskinji preti i do četiri godine suspenzije’, prenose mediji.

„Ipak, s obzirom da se radi o prvom prestupu, sigurno neće dobiti maksimalnu kaznu, ali opet pitanje je kako će se i jednogodišnja ili dvogodišnja kazna odraziti na njenu karijeru…“, tvrde teniski eksperti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.