U trendu

Teniska elita ide u Rio, ne plaši se zike

Strahovi od virusa zika naterali su mnoge popularne golfere da odustanu od Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, ali teniska elita nije uplašena.

Prvi igrač sveta Novak Djoković govorio je da je „nezamislivo“ otkazivanje igara, ali da prati situaciju.

„I dalje nameravam da idem na Olimpijske igre. To se neće menjati“, rekao je Djoković.

Aktuelni olimpijski šampion Endi Marej rekao je danas na Vimbldonu da mu se nisu promenili planovi da igra.

Rodžer Federer takodje je kazao da ne menja planove.

„Staviću sprej za komarce na telo i preduzeti neophodne mere predostrožnosti“, rekao je osvajač srebrne medalje sa Igara pre četiri godine i osvajač dva zlata 2008.

„Ne plašim se zike. Definitivno idem u Rio“, rekla je Čehinja Petra Kvitova, dvostruka šampionka na Vimbldonu.

Rafael Nadal je u februaru igrao na turniru u Riju i kazao je da će ići na igre ako bude spreman.

Pobednica Rolan Garosa Garbinje Mugurusa nije obaveštena o virusu, ali se ne brine.

„Ne znam šta je zaista zika, ali sam sigurna da se Igre ne bi održavale da je virus ozbiljna pretnja“, rekla je Špankinja.

Bolest koju prenose komarci povezivana je sa teškim kongenitalnim oštećenjima kod novorodjenčadi majki sa virusom, ali je Kvitova kazala da su Olimpijske igre značajnije nego rizik.

„Redovno dobijam novosti od lekara Češke, ali ne čitam ih baš sve. Nema šanse da propustim Igre, one su za mene kao još jedan grend slem“, rekla je Kviova.

Federer je otac četvoro dece i on je kazao da poštuje odluke golfera kao što su Rori Mekilroj i Čarl Švarcel da ne idu u Rio zbog zike. Adam Skot, Lui Ustojzen i Grejem Mekdauel nisu naveli tačno ziku kao uzrok svog odustajanja.

„Nikad nisam dovodio u pitanje svoju odluku. Znam da ću igrati. Daću sve od sebe da budem tamo. Olimpijske igre su za mene uvek bila velika stvar, bez obzira da li donose ATP bodove i gde se održavaju“, rekao je Federer.

Marej je u februaru postao otac. On je uvek bio pozitivno nastrojen oko Rija, ali je kazao da uvek dobija novosti od lekara i da sluša njihove savete.

„Lekari u teniskom savezu Britanije rade ovde 35-40 godina i misle da je Rio prilično bezbedan i da ćemo biti u redu. Sigurno ćemo još jednom razgovarati kada se Vimbldon završi“, rekao je Marej.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.