U trendu

Tragedija duga 23 godine: Na taj dan i nebo je plakalo (video)

– Izgledalo je kao da spava. Podigao sam mu kapke i odmah mi je bilo jasno da ima teške povrede mozga. Izneli smo ga sa sedišta i položili na zemlju. Dok smo to radili osetio sam, da čoveče tačno sam osetio kako mu duša izlazi iz tela, a ja nisam religiozan. Umro mi je na rukama. Ne, ne mogu da verujem. Umro mi je na rukama čoveče…“

Ovim je rečima neurohirurg Sid Votkins opisao trenutke koji su se desili na današnji dan pre 23 godine. Dan kada je otišao Ayrton Senna.

„Prokleti vikend“ Formule 1, 30. aprila i 1. maja 1994. godine odneo je dva života. Prvo je tokom kvalifikacione trke nastradao austrijanac Roland Ratzenberger.

Sena je u svoj bolid stavio austrijsku zastavu, želeći da na kraju trke oda počast nastradalom kolegi, ali nije dočekao završetak trke.

Kobna staza Autodromo Enzo e Dino Ferrari, na kojoj se vozila trka za Veliku nagradu San Marina, odnela je po mnogima najvećeg vozača Formule 1 u istoriji ovog sporta. Senina smrt doživljena je kao prava nacionalna tragedija u Brazilu. Brazilska vlada je nakon smrti proglasila trodnevnu žalost, koja se i danas, 23 godine kasnije, poštuje i obeležava.

Na sahranu mu je došlo tri miliona ljudi, koji su preplavili ulice njegovog rodnog grada Sao Paola. Sahranu je prenosila brazilska državna televizija, a Senina porodica zabranila je vlasniku Formule 1  Berniju Eklstonu dolazak.

https://www.youtube.com/watch?v=GCZIMwtooR4

Bio je i ostao jedan od najvećih, a po mnogima i najveći vozač Formule 1 u istoriji ovog sporta. Način na koji je on vozio bio je „ples sa smrti“, jer ući u krivinu pri brzini od 280 kilometara na sat i pri tom i ne pomisliti na kočnicu se ne može drugačije opisati.

U deset godina je Sena osvojio tri naslova, ostvario je 41 pobedu i 65 pol poziciju. Prvu pobedu je ostvario na VN Portugala u kišnim uslovima. Godinama kasnije, Sena će upravo zbog svojih majstorija po kiši steći nadimak “Kišni čovek“.

Dok je mnogima 1. maj sinonim za praznik rada, drugima je jedan od najtužnijih dana u godini. Dan kada je otišao Ajrton Sena, prenosi Avaz.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar