U trendu

Trener odbojkaĆĄica SAD: Poraz od Srbije duboko boli

Ni bodrenje s klupe nije pomoglo odlučnim Amerikankama da se večeras u Rio de Ćœaneiru svom snagom izbore u petom setu protiv Srbije, zamalo izgubivĆĄi ĆĄansu da se bore za zlatnu medalju zbog koje su se mnoge i vratile u reprezentaciju SAD u joĆĄ jedan olimpijski ciklus.

Igračice Srbije povikale su trijumfalno ple najveće pobede u svojoj istoriji, stigavơi do finala u Riju posle pobede sa 20-25, 25-17, 25-21, 16-25, 15-13 protiv prvoplasiranih Amerikanki.

„Taj poraz baĆĄ sada je duboko razočaranje. Seče nas duboko. To je vrlo bolno, ali i to je u redu“, rekao je trener SAD Karč Kiralj. „Kada ti je toliko stalo, biće. Svarićemo to, neko vreme ćemo ĆŸaliti. DoĆĄli smo se da obavimo teĆŸak posao za SAD i vratićemo se jači da se kroz 48 sati borimo za bronzanu medalju“.

Kiralj je menjao sastav na terenu, ali Srbija je stalno napadala, zabijala lopte, skakala u blokove i servirala s preciznoơću.

Amerikanke su vodile sa 12-10 u petom setu kada je Karsta Lou servirala u mreĆŸu, a onda Milena RaĆĄić odgovorila asom i srednji bloker Rejčel Adams takodje poslala servis u mreĆŸu.

„To je neverovatno. Nema reči da se zaista opiĆĄe taj osećaj“, kaĆŸe Tijana MaleĆĄević. „Mislim da nam je potrebno viĆĄe vremena da shvatimo ĆĄta smo uradile, borile smo se srcem. Dale smo sve ĆĄto smo mogle, sve ĆĄto znamo, sve – svaka igračica, osoblje, treneri. Uspele smo. Ovo je istorija. Mi smo napisale istoriju za Srbiju, za OdbojkaĆĄki saveza za svet“.

Amerikanke su izbačene iz borbe za titulu, a dvostruki, aktuelni olimpijski ĆĄampion Brazil je izbačen u zapanjujućih pet setova protiv Kine u četvrtfinalu. To znači da će se Srbija suočiti ili s mladim kineskim timom koji vodi Amerikanka, trener DĆŸeni Lang Ping, ili sa iznenadjujućom Holandijom. Holandjani su se vratili na Olimpijske igre posle 20 godina.

Ta dva tima su napredovala iz preliminarnih borbi sa SAD i Srbijom koja je proơle nedelje izgubila u četiri seta od Amerikanki.

Ali, ĆĄestorangirane Srbijanke su i ranije iznenadjivale SAD na velikoj sceni – pobedom u pet setova pre godinu dana na Svetskom kupu u Japanu, i ĆĄaljući Amerikanke u ponovni krug kvalifikacija u Linkolnu, u Nebraski, januara ove godine.

„NaĆĄ tim ima izvanrednu kulturu i dinamiku. Ovde smo jedna za drugu“, rekla DĆŸordan Larson. „To će se pokazati i to će nas nositi“.

Plan Kiralja se ne menja – zlato je sada izmaklo, ali biće ga jednog dana.

„To je jedino ĆĄto ĆŸelimo da postignemo, a to se neće desiti ovog meseca,“ rekao je Kiralj. „Ne znam da li će se to desiti kroz četiri godine ili kroz 52 godine od sada, ali naĆĄ posao je da olimpijske zlatne medalje jednom bude, za istoriju SAD. Borba se nastavlja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.