U trendu

U Bakuu zatvorene prve Evropske igre

Svečanom ceremonijom u Bakuu večeras su zatvorene prve Evropske igre, na kojima je učestvovalo 6.000 sportista iz 49 zemalja.

Tokom ceremonije, kojom su dominirale boje zastave Azerbejdžana – crvena, plava i zelena, proslavljena je tradicija domaćina i ekonomski rast. U jednoj od sekvenci predstavljen je model kule iz 12. veka, koja se otvorila i otkrila moderne nebodere.

Organizatori Evropskih igara, koji su za organizaciju potrošili više od milijardu dolara, smatraju Igre uspešnim.

Azerbejdžan do septembra mora da odluči da li će se kandidovati za Olimpijske igre 2024. godine, a azerbejdžanski ministar sporta Azad Rahimov rekao je da će pre toga uslediti detaljna analiza Evropskih igara.

Predsednik Evropskih olimpijskih komiteta Patrik Hiki rekao je da očekuje da će Azerbejdžan „u kratkom roku saopštiti da će se kandidovati“ za Olimpijske igre 2024. godine.

Ako se Azerbejdžan kandiduje, u Bakuu neće morati mnogo da se gradi, pošto su za Igre izgrađene brojne hale, hoteli i sređen je Olimpijski stadion, kapaciteta 68.000 sedišta.

Zbog odsustva velikog broja vrhunski sportista, mnogi svetski mediji spekulišu o budućnosti Evropskih igara. Od oko 6.000 sportista, u Bakuu je učestvovalo samo 59 osvajača zlatnih olimpijskih medalja.

Holandija, koja je trebalo da bude domaćin Igara 2019. godine, odustala je od organizacije zbog finansija, pa će Evropski olimpijski komitet naknadno odlučiti o domaćinu.

Srbiju je predstavljalo 133 takmičara koji su osvojili 15 medalja, osam zlatnih, četiri srebrne i tri bronzane. Srbija je 12. po broju osvojenih medalja.

Najviše medalja osvojili su reprezentativci Rusije – 164, od čega 79 zlatnih, 40 srebrnih i 45 bronzanih. Drugi po broju medalja su domaći takmičari, koji su osvojili 56 medalja (21 zlatnih, 15 srebrnih i 20 bronznih), a treća je Velika Britanija sa 47 medalja (18 zlatnih, 10 srebrnih i 19 bronzanih).

„Azerbejdžan je obavio veliki posao. Prikazao nam je sjajan evropski duh. Mnoge zemlje su ovde osvojile medalje koje ne bi osvojile na Olimpijskim igrama, pa nam ovo takmičenje daje pravi osećaj kontinentalnih igara“, rekao je Hiki.

„Ovo mogu da kažem sa potpunom sigurnošću – budućnost je svetla za Azerbejdžan. Budućnost je svetla za Evropske igre“, rekao je Hiki na ceremoniji zatvaranja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.