U trendu

U januaru od srpskih fudbalera Milivojević najvredniji

Iako je dosta srpskih fudbalera promenilo klub u zimskom prelaznom roku nijedan od njih nije bio ni blizu Oskaru. Njegov transfer iz Čelzija u Šangaj, vredan oko 60 miliona evra, bio je najveći u januaru.

Od naših igrača najviše novca izdvojeno je za Luku Milivojevića koji je prema „Transfermarktu” prešao iz Olimpijakosa u Kristal Palas za 12,8 miliona evra.

Naš reprezentativac, koji igra na poziciji defanzivnog veznog igrača, napustio je grčki klub posle dve i po sezone. Za to vreme odigrao je 94 meča na kojima je bio strelac 15 puta, a osvojio je i dva domaća šampionata kao i jedan nacionalni kup. Ove polusezone, tokom koje je bio i kapiten tima iz Pireja, postigao je šest golova.

„Veoma sam srećan što sam prešao u Kristal Palas i što ću igrati u Premijer ligi koja je jedna od najboljih na svetu. Pokušaću da što pre pokažem svoj kvalitet i da se prilagodim ligi i ekipi. Imao sam uspešnu godinu u Olimpijakosu, a u prvenstvu nisam odigrao samo jedan meč koji sam morao da propustim zbog kartona. Ove godine sam postigao šest golova na 17 utakmica što je malo neobično za mene”, rekao je Milivojević.

Sledi ga Nemanja Gudelj koji je otišao iz Ajaksa u Tjencin Tedu za 5,5 miliona evra, a nedeljno bi trebalo da zarađuje sto hiljada evra. Iza njega je polusezona za zaborav pošto je izgubio mesto prvotimca iako je prošle sezone bio standardan u timu iz Amsterdama.

Odigrao je samo šest mečeva, a na to se nadovezala i suspenzija pošto se žalio treneru zbog male minutaže. Gudelj je za godinu i po dana provedenih u holandskom klubu odigrao 59 mečeva na kojima je bio strelac sedam puta.

„Radiću maksimalno kako bih u novom klubu opravdao očekivanja i zadržao reprezentativni status. Dugo mi je trebalo da prelomim i odlučim se da odem u Kinu. Imao sam nekoliko ponuda evropskih klubova, ali na kraju sam procenio da je ovo najbolje da uradim kako bih načinio korak napred u karijeri. Kineski klubovi ulažu velika sredstva kako bi napravili što bolje ekipe, a samim tim i liga je kvalitetnija”, smatra Gudelj.

Treći je Filip Đuričić čiji je ugovor otkupila Sampdorija od Benfike za 3,5 miliona evra. Povremeni srpski reprezentativac je poslednje tri godine proveo na pozajmicama u Majncu i Anderlehtu, a ove je za italijanski klub odigrao samo sto minuta.

Uroš Matić je za tri miliona evra prešao iz Šturma u Kopenhagen što ga čini četvrtim najskupljim srpskim igračem ove zime. Mlađi brat našeg reprezentativca Nemanje Matića tokom karijere je igrao za i Košice, Benfiku B i Bredu, a za austrijski klub je na 20 mečeva bio strelac tri puta.

Mladi golman Vanja Milinković Savić je prešao iz Lehije u Torino u transferu vrednom 2,5 miliona evra. On će do kraja sezone ostati u poljskom klubu na pozajmici, a zatim će se staviti na raspolaganje našem treneru Siniši Mihajloviću. Njega u Torinu već porede sa Đanluiđijem Donarumom kom je Mihajlović pružio šansu u Milanu kada je imao samo 16 godina i 242 dana.

„Mihajlović mi je za Milinkovića Savića rekao da je novi Donaruma. Ima neverovatne fizičke predispozicije i ogroman talenat. Naša skauting služba ga je pratila dugo vremena, kao i nekolicina velikih evropskih klubova. On je veoma važna investicija za Torino i potvrđuje našu strategiju da se usredsredimo na mlade i talentovane fudbalere”, izjavio je predsednik Torina Urbano Kairo.

Filip Mladenović je u transferu vrednom 1,2 miliona evra zamenio dres Kelna Standardovim sa kojim je potpisao ugovor na četiri i po godine. Fudbaler Borusije Neven Subotić će do kraja sezone igrati na pozajmici u Kelnu, a klub iz Dortmunda će dobiti i pola miliona evra.

Branislav Ivanović je nakon osam i po sezona napustio Čelzi i kao slobodan igrač prešao u Zenit u kom će zarađivati 3,2 miliona evra godišnje. Nemanja Maksimović je kao slobodan igrač potpisao četvorogodišnji ugovor sa Valensijom, ali će do kraja godine ostati u Astani…

(Katarina Ivanović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.