U Rusiji razočarani zbog odluke IAAF o suspenziji atletičara

Ministarstvo sporta Rusije saopštilo je danas da je „izuzetno razočarano“ odlukom Medjunarodne atletske federacije (IAAF) da ne ukine suspenziju ruskim atletičarima, kojima je zabranjeno da učestvuju na medjunarodnim takmičenjima, uključujući i Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Ministarstvo je navelo da je Rusija uradila „sve što je moguće“ da joj se ukine suspenzija, ali je ministar sporta Vitalij Mutko rekao da je odluka IAAF očekivana.

IAAF je na današnjem sastanku u Beču odlučila da suspenzija ruskim atletičarima ostane na snazi.
 
IAAF je prošlog novembra suspendovala ruske atletičare posle izveštaja komisije Svetske anti doping agencije (WADA) o sistemskom dopingu koji je finansirala i podržavala država. IAAF je tada saopštila da će ukinuti suspenziju Rusiji ako njen Atletski savez sprovede temeljne reforme.

„Mi sada apelujemo na Medjunarodni olimpijski komitet ne samo da razmotri uticaj koji će isključenje imati na snove naših sportista i narod Rusije, nego i na same Olimpijske igre, koje će biti smanjene njihovim odsustvom“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva sporta.

MOK može da dozvoli ruskim atletičarima da se takmiče na Olimpijskim igrama od 5. do 21. avgusta. Čelnici MOK-a će se okupiti u utorak i razmotriti slučaj, pošto su pojedini zabrinuti da bi suspenzijom mogli da budu kažnjeni i čisti sportisti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je ranije danas, pre odluke IAAF, da „čisti“ sportisti ne treba da budu kažnjeni zbog onih koji su uhvaćeni u dopingu.

„Ne može biti kolektivne odgovornosti za sportiste, ili za sportiste jednog saveza, ako je neko uhvaćen u dopingu“, rekao je Putin.

Predsednik Odbora za spoljne poslove ruskog parlamenta Aleksej Puškov rekao je da je zabrana ruskim atletičarima da učestvuju na Olimpijskim igrama politička odluka.

„Zabrana učešća u Riju našim atletičarima je čin političke osvete protiv Rusije zbog njene nezavisne spoljne politike“, rekao je Puškov i dodao da je to „pobeda besa nad sportom“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.