U trendu

U telu ruske klizačice pronašli tri leka za srce: Zajedno čine čuda za sportiste

Ruska 15-godišnja klizačica Kamila Valijeva izdvojila se kao najkontroverznija zvezda Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, a sada su otkriveni detalji skandala koji preti da zaseni najlepšu bajku sa ovogodišnjih Igara.

Valijeva je 25. decembra prošle godine, na Prvenstvu Rusije, bila pozitivna na nedopuštena sredstva, ali nalazi su objavljeni tek nakon početka Igara, na kojima je osvojila zlato u ekipnom takmičenju. Medalje još nisu podeljene, dok se ne reši njen slučaj, a organizatori su joj dopustili nastup u pojedinačnoj konkurenciji, gde je vodeća uoči slobodnog programa. Ako u petak osvoji medalju, ni nju neće moći da primi do razrješenja slučaja.

Tri leka za srce zajedno povećavaju izdržljivost i efikasnost

Sada su u javnost izašli nalazi laboratorija iz Stokholma, a Njujork Tajms tvrdi da su se u njima našle tri različite supstance, redom srčani lekovi. Osim spornog trimetazidina (TMZ), u organizmu Valijeve pronašli su tragove hypoxena i L-Carnitina. Sva tri leka koriste pacijenti s anginom kako bi im se poboljšao protok krvi i pospešio rad srca kad mu nedostaje kiseonika.

„To je mešavina tri supstance, od kojih su dve dopuštene, a jedna nije“, objasnio je šef Američke antidoping agencije Travis Tajgart i objasnio da takva mešavina smanjuje umor, a povećava izdržljivost i performanse sportista.

Valijeva tvrdi da njen deda koristi sportistima zabranjeni TMZ, ali da ne zna kako je dospeo u njen organizam i da ga je verovatno uzela greškom. Deda je dao video iskaz u kojem potvrđuje da koristi taj lek.

Stručnjaci odbacuju verovatnoću da je supstancu unela putem pljuvačke ili kože

Istovremeno, Time je pokrenuo sopstvenu istragu o slučaju i razgovarao s brojnim stručnjacima i analitičarima, koji su odbacili mogućnost da je Valijeva unela tragove TMZ-a u organizam jer je pila iz dedine čaše kao vrlo malo verovatnu, a da ga je apsorbovala putem kože kao presedan.

„Tragovi su se u testu mogli pronaći jedino ako je unela malu količinu neposredno pre testa ili ako je supstanci bila izložena dugotrajnije“, objasnio je dr. Donald Lojd-Džons, jedan od vodećih američkih stručnjaka za srčane bolesti.

Dok se slučaj ne reši, Valijeva je dobila dopuštenje za nastup u pojedinačnoj konkurenciji, ali neće primiti medalju ako je osvoji, barem dok se ne dokaže da je čista. Tokom nastupa u obveznom programu je plakala, napravila i nekoliko grešaka, ali je svejedno završila s najboljom ocenom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar