Uefa porenula istragu protiv Demirala zbog načina proslave gola

Evropska fudbalska unija (Uefa) pokrenula je danas istragu protiv defanzivca Turske Meriha Demirala zbog „navodne neprikladne proslave gola“ na Evropskom prvenstvu pokazujući rukom znak povezan sa ultranacionalističkom grupom „Sivi vukovi“.

Demiral je postigao oba gola za Tursku pobedi nad Austrijom (2:1) u osmini finala Evropskog prvenstva.

Nakon što je postigao drugi gol, čini se da je rukom napravio znak koji je povezan sa turskom ultranacionalističkom organizacijom „Ulku Odžaklari“, poznatijom kao „Sivi vukovi“.

Uefa je danas potvrdila da je imenovala inspektora za istragu Demirala. Nije navedeno kako bi slučaj mogao da se završi, i da li će biti završen pre meča četvrtfinala u kom se Turska 6. jula sastaje sa Holandijom.

Demiral je 2019. godine bio jedan od 16 turskih igrača koji su ukoreni zbog vojničkog salutiranja na utakmicama, kada je zemlja vodila vojnu ofanzivu u Siriji.

Sivi vukovi su osnovani kao omladinsko krilo krajnje desničarske Partije nacionalističkog pogreta, koja je trenutno u savezu sa vladajućom strankom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Partijom pravde i razvoja.

U decenijama nakon njenog osnivanja, grupa je često dovođena u vezu sa politički motivisanim nasiljem, uglavnom protiv levičarskih grupa.

Grupa Sivi vukovi zabranjena je u Francuskoj, dok je Austrija zabranila upotrebu pozdrava ove grupe, koji u Turskoj koriste nacionalisti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.