U trendu

Umrla NFL zvezda O Džej Simpson

Nekadašnja čuvena NFL zvezda i holivudski glumac koji je oslobođen optužbi da je ubio bivšu suprugu i njenog prijatelja O Džej Simpson umro je u 76. godini, saopštila je danas njegova porodica.

Porodica je na društvenoj mreži X objavila da je O Džej Simpson umro u sredu od raka.

Njegov advokat potvrdio je za TMZ da je Simpson umro u Las Vegasu.

Simpson se obogatio i proslavio igrajući američki fudbal, ali će ostati upamćen i po „Suđenju veka“ u kome mu se sudilo za ubistvo bivše žene Nikol Braun Simpson i njenog prijatelja Ronalda Goldmana u Los Anđelesu u junu 1994. godine.

Televizija je prenosila suđenje, a taj slučaj izazvao je veliko interesovanje, debate o rasi, polu, porodičnom nasilju, nedoličnom ponašanju policije, ali i o tome kako se pravosuđe odnosi prema poznatima.

Porota krivičnog suda proglasila ga je nevinim za ubistvo 1995. godine, ali ga je odvojena porota građanskog suda 1997. godine proglasila odgovornim i naložila mu da plati 33,5 miliona dolara članovima porodice Braun i Goldman.

Deceniju kasnije, zajedno sa još petoricom muškaraca sukobio se sa dvojicom dilera sportskih memorabilija u hotelskoj sobi u Las Vegasu i osuđen je za oružanu pljačku i ostala krivična dela, pa je proveo u zatvoru devet godina.

„Ne mislim da većina Amerikanaca misli da sam to uradio. Dobio sam hiljade pisama i telegrama od ljudi koji me podržavaju“, rekao je Simpson 1995. godine za Njujork Tajms, nedelju dana pošto ga je porota oslobodila krivice za ubistvo Braun i Goldman.

Simpson je 11 sezona igrao u NFL, od čega devet u Bafalo Bilsima. Njegova najbolja sezona bila je 1973. kada je pretrčao 2.003 jarde i postao prvi raningbek koji je premašio 2.000 jardi.

„Bio sam deo istorije tog sporta. Ostavio sam trag“, rekao je Simpson nekoliko godina kasnije.

U februaru je otkriveno da boluje od raka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.