U trendu

USADA: Trener Salazar koristio sportiste za eksperimente

NJUJORK – Direktor Američke antidoping agencije (USADA) Trevis Tajgart izneo je šokantne tvrdnje o atletskom treneru Albertu Salazaru za koga je naveo da je koristio sportiste kao laboratorijske životinje.

USADA je suspendovala Salazara, bivšeg trenera olimpijskog šampiona Moa Faraha, na četiri godine zbog malverzacija u vezi sa dopingom i oduzela mu akreditaciju za Svetsko prvenstvo u Dohi.

„Sportisti nisu imali pojma. Jednoj sportistkinji su davali lek protiv tumora na materici iako nije imala tu bolest. Lagali su sportiste i koristili ih za eksperimente“, rekao je Tajgart.

USADA je saopštila da je Salazar kažnjen zbog organizovanja i podstrekivanja na uzimanje zabranjenih supstanci kao šef kampa u kom su se pripremali američki atletičari, prenosi Blic.

Istraga Američke antidoping agencije trajala je četiri godine, a sudski proces bez prisustva javnosti trajao je dve godine.

Salazar je rekao da je šokiran ishodom i da će se žaliti.
“ Moji atletičari i ja smo doživeli nepravedan, neetičan i vrlo štetan tretman od strane USADA. Projekat Oregon nikada nije i nikada neće dozvoliti doping. Žaliću se i truditi da ovaj nepošten i dugačak proces stigne do zaključka za koji cu znati da je istinit – rekao je 61-godišnji Salazar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.