Vembli u znaku Francuske pred sutrašnju utakmicu Engleske

Luk iznad stadiona Vembli u Londonu biće obasjan u crveno, belo i plavo, dok će na prednjoj strani stadiona biti ispisan francuski moto „Sloboda, jednakost, bratstvo“ (Liberte, Egalite, Fraternite).

Posetioci sutrašnje prijateljske utakmice Engleska – Francuska moći će da zajedno pevaju francusku himnu „Marseljezu“, pošto će njene reči biti prikazane na velikim ekranima na stadionu.

Ova prijateljska fudbalska utakmica trebalo je da služi kao važna provera pred Evropsko prvensvto sledeće godine, ali se ovako pretvorila u čin prkosa, solidarnosti i sportskog jedinstva.

Samo tri dana pošto su sinhronizovani teroristički napadi širom pariza ubili 129 ljudi, francuski fudbaleri su otputovali u London na utakmicu na engleskom nacionalnom stadionu, na kome će obezbeđenje biti pojačano, uz dodatne kontrole ispred stadiona.

Fudbalski savez Francuske (FFF) objavio je da igra mora da se nastavi.

Fudbalski savez Engleske (FA) u potpunosti je prepustio odluku o odigravanju meča FFF-u.

„Utakmica će biti vrlo ozbiljan događaj, ali i onaj koji će pokazati da je fudbalski svet ujedinjen protiv takvih užasa“, rekao je selektor Engleske Roj Hodžson.

Jedan od napada u petak desio se na stadionu Francuska, na kome je domaći tim u tom trenutku igrao prijateljski meč protiv Nemačke.

Selektor Francuske Didije Dešan ponudio je igračima da se povuku pre ove utakmice, ali su svi odbili tu ponudu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.