U trendu

Zajednički Mundijal na Balkanu je „nemoguća misija“

Domaćinstvo Mundijala biće gotovo „nemoguća misija“ za četiri države iz ovog dela Evrope, stav je sagovornika Radija Slobodne Evrope.

Na portalu ovog medija objavljen je tekst pod nazivom „Četiri države Balkana zajedno do organizacije Mondijala? “ koji se bavi mogućnošću da Srbija, Bugarska, Rumunija i Grčka zajedno organizuju Mundijal 2030. godine.

Povod za ovo jeste izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se naša država kandidovati zajedno sa ostalima, ali osim ministra sporta Bugarske Krasena Kraleva koji se oglasio o ovoj šansi, sličnih potvrda u ostale tri države nema.

Predlog je prvi put iznet na prošlonedeljnom samitu u Varni (Bugarska) gde su se sastali premijeri Grčke, Bugarske, Rumunije Aleksis Cipras, Bojko Borisov, Viorika Dančila i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Informacija je došla niotkuda – izazvala je osećanje koje mogu nazvati šokom… Mnogi ljudi spontano su se upitali: ‘Jeste li vi ozbiljni u vezi sa tim?’. Niko ne može da poveruje da bismo bili sposobni da organizujemo takmičenje poput Svetskog prvenstva“, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Emanuel Rosu, novinar rumunske televizije Pro i dopisnik više britanskih medija.

U Rumuniji vladaju isti problemi u Srbiji, velika je nezaposlenost, životni standard je loš, a organizacija ovakvih takmičenja mnogo košta. Srbija, Rumunija i Bugarska su, prema podacima Eurostata, kancelarije EU zadužene za statistiku, među najsiromašnijim zemljama na Starom kontinentu.

„Niko još ne govori o novcu. Međutim, ako uporedimo sa odbijenom ponudom Maroka za organizovanje Svetskog prvenstva 2026, koji je projektovao troškove u iznosu od 16 milijardi dolara, jasno je da Bugarska, Grčka, Rumunija i Srbija, nema šanse da potroše manje. Zbog nedostatka stadiona, loše infrastrukture. Jer potrebni su putevi, pruge, dobra veza među četiri države što bi, nesumnjivo, koštalo mnogo više nego da turnir organizuju razvijenije zemlje poput Španije ili Portugalije“, podvlači Georgi Filipov sportski novinar, komentator i saradnik Jurosporta (Eurosport) evropske televizijske sportske mreže.

Autor teksta Milan Nešić podsetio je da je Rusija potrošila oko 11 milijardi dolara za organizaciju poslednjeg turnira, kao i to da FIFA pokriva troškove od dana početka Mundijala.

Sličniji primer eventualnom balkanskom (države sličnog podneblja i zajednička organizacija) mogle bi biti Ukrajina i Poljska domaćini Evropskog prvenstva 2012. godine pod okriljem Evropske fudbalske unije (UEFA).

Dve države su za organizaciju zajedno utrošile 30,2 milijarde evra na infrastrukturu i sportske objekte, pribeležila je pre šest godina Brigit Nizner (Brigit Niessner), analitičarka Erste bankarske grupe.

Ideju da se nešto slično ponovi na Balkanu, bez okolišanja, odbacio je Hristo Stoičkova, bugarska fudbalske zvezde 80-ih i 90-ih godina (između ostalog i prvotimca slavne Barselone).

„To se nikada neće desiti. Jedna stvar je kandidovati se – a sasvim druga stići do neke ozbiljnije faze. Svako se može kandidovati“, rekao je Stoičkov za bugarsku nacionalnu televiziju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.