U trendu

Završene SIM u Splitu, srpskim školarcima 38 medalja

SPLIT – Sportske igre mladih (SIM) završene su večeras spektakularnom ceremonijom na splitskoj Rivi.

Na ovogodišnjem finalu, ukupno 23. po redu, učestvovalo je oko 1.000 školaraca iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Svečanoj ceremoniji na najlepšem šetalištu u Splitu prisustvovali su i brojni ugledni gosti, prijatelji i ambasadori Igara, a najveću pažnju privukli su dugogodišnji ambasador SIM legendarni fudbaler Predrag Mijatović, zatim bivši kapiten Hajduka i reprezentativac Jugoslavije Ivica Šurjak, nekadašnji hrvatski reprezentativac Mario Stanić i drugi.

Deca su se prethodnih dana družili, imali mini letovanje i takmičili u 10 sportova: tenisu, atletici, rukometu, šahu, basketu, odbojci na pesku, igri Lino između dve vatre, stonom tenisu, odbojci i malom fudbalu, a održano je i finale Coca Cola kupa u fudbalu.

Iako je koncept Sportskih igara mladih takav da su medalje daleko manje važne od onih mnogo značajnijih i dragocenijih vrednosti koje ova manifestacija pruža, a to su klincima – a su, promocija sporta, zdravog života, fer-pleja, i tolerancije, ostaju zapisani i rezultati.

Deca iz Srbije su ove godine osvojila ukupno 38 medalja (10 zlatnih, 14 srebrnih i 14 bronzanih), mališani iz Hrvatske 28 medalja (13 zlatnih, 8 srebrnih i sedam bronzanih), a oni iz Bosne i Hercegovine 12 (tri zlatne, četiri srebrne i pet bronzanih).

Zlato za Srbiju osvojili su Okićeni šahisti Petar Spasić iz Vranja i Marko Milanović iz Pančeva, košarkaši iz ekipe „Voda čaj“ iz Vranja, košarkašice iz tima „Džoker“ iz Beograda, teniserka Sara Đunisijević iz Čačka, atletičarka Milica Zanze iz Apatina, stonoteniseri Branislav Smiljković iz Kruševca i Vanja Stefanović iz Beograda, odbojkaši iz VGSK Veliko Gradište i odbojkaši na pesku iz tima „Una Sofija“ iz Kraljeva.
Sportske igre mladih su najveća manifestacija amaterskog sporta na Starom kontinentu priznata od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Ove godine Igre su održane 23. put u Hrvatskoj, deveti put u Bosni i Hercegovini i šesti put u Srbiji.

Od osnivanja Igara do danas, kroz ovu manifestaciju prošlo je više od 1,7 miliona učesnika.

Samo u Srbiji, na Dunav osiguranje Sportskim igrama mladih ove sezone učestvovalo je više od 75.000 takmičara – dece osnovnoškolskog uzrasta iz 187 gradova i mesta.

(Tanjug)

Napišite komentar