U trendu

Završene Zimske olimpijske igre u Pekingu

Svečanom ceremonijom na Nacionalnom stadionu u Pekingu i gašenjem olimpijskog plamena, danas su posle 16 dana završene Zimske olimpijske igre.

Ceremoniji na stadionu Ptičje gnezdo prisustvovali su, izmedju ostalih, kineski predsednik Si Djinping i predsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.

Ceremonija je počela dečjim plesom ispod velike pahulje. Oni su nosili lampione u obliku pahulja i na kraju su formirali natpis Peking 2022. Podignute su kineska zastava i zastava MOK, a zatim je iznad terena prikazan tradicionalni kineski čvor koji simbolizuje zajedništvo sportista koji su došli sa svih strana sveta.

Sportisti su zatim uz zvuke Ode radosti zajedno izašli na teren, mahali su zastavama svojih zemalja, smejali se i fotografisali se.

Posle toga dodeljene su medalje za najbolje u kros kantriju za şene masovni start na 30 kilometara i muškarce. Zlato je osvojila Tereza Johaug, srebro Amerikanka Dşesi Digins, a bronzu Finkinja Kertu Niskanen.

U muškoj trci pobedio je Rus Aleksandar Boljšunov, srebro je osvojio njegov sunarodnik Ivan Jakimuškin, a bronzu Norveşanin Simen Hegstad Kruger.

Organizatori su zatim prikazali kratak video snimak i odali priznanje volonterima koji su učestvovali u organizaciji takmičenja, a na pozornici se pojavilo šestoro volontera, kada im je legendarni biatlonac Martin Furkad uručio priznanja.

Ceremonija je nastavljena tačkom momenat sećanja pod temom Vrbina grančica, koja simbolizuje rastanak, ali i novi ÅŸivot. Zatim je intonirana himna Grčke, u kojoj su nastale Olimpijske igre.

Uz pesmu dečjeg hora spuštena je olimpijska zastava, gradonačelnik Pekinga je dodao do Baha, koji je zastavu predao predstavnicima narednih Igara u Italiji 2026. godine, a zatim je izvedena italijanska himna. 

Predsednik Organizacionog komiteta Igara u Pekingu Taj Ći zahvalio je svima u organizaciji takmičenja i ocenio da su Igre odlično organizovane.

„U poslednjih 16 dana sportisti iz 91 zemlje takmičili se poÅ¡teno i u duhu olimpizma postigli sjajne rezultate i prikazali sjajno umeće. NaÅ¡ zajednički cilj bio je da organizujemo bezbedne jednosavne i sjajne ZOI sa jakim osećajem odgovornosti i cilju sprečavanja Å¡irenja korona virusa. Uspeli smo u tome bez obzira na pandemiju koja vlada u svetu“, rekao je on.

„Materijalizovali smo viziju angaÅŸovanja oko 300 miliona ljudi u zimskim sportovima. Olimpijski plamen je sa ponosom bio na Nacionalnom stadionu, bliÅŸi se momenat kada će biti ugaÅ¡en. Nadam se da ste uÅŸivali i da će vam Igre ostati u sjajnom sećanju, nadajući se da će nam zajednička budućnost biti joÅ¡ bolja“, dodao je on.

Predsednik MOK Tomas Bah rekao je da je na takmičenju bio prisutan olimpijski duh i čestitao je Kini na organizaciji.

„Tokom proteklih 16 dana mi smo se divili izvanrednim nastupima sportista svako od vas se trudio i traÅŸio najbolje od sebe, zaista ste nas dirnuli. Ne samo da ste poÅ¡tovali ijedne druge, nego ste podrÅŸavali jedne druge, bili ste sjajni primeri iako su vaÅ¡e zemlje u nekim momentima bile podeljene. PrevaziÅ¡li ste te momente i pokazali da olimpojska zajednica donosi jednakost, da smo svi jednaki bez obzira na to kako izgledamo, odakle dolazimo i u Å¡ta verujemo“, naveo je Bah.

„Ova jedinstvena moć Igara je toliko jaka da sila koje ÅŸele da nas podele nemaju nikakve Å¡anse. Dali ste priliku miru. Neka politički lideri Å¡irom sveta budu inspirisani vaÅ¡im primerom solidarnosti i porukama mira. Delimo olimpijski duh sa svim sportistima koji su ostvarili svoje snove uprkos pandemiji. Vi pripadate i uvek ćete pripadati olimpijskoj zajednici“, dodao je on.

Bah je rekao da ako svi ÅŸelimo da prevazidjemo pandemiju, da „moramo da budemo brÅŸi, moramo da ÅŸelimo viÅ¡e, moramo da budemo jači i da stremimo zajedno“. Pozvao je medjunarodnu zajednicu da svakome omogući pristup vakcini protiv korona virusa.

„Olimpijski duh moÅŸe da sija sjajno jer su Kinezi i kineski narod omogućili da se ove ZOI odrÅŸe u veoma bezbednim uslovima. Olimpijsko selo bilo je izvanredno objekti i boriliÅ¡ta, skijaliÅ¡ta i organizacija – izuzetna. U ime najboljih sportista koji se bave zimskim sportovima reći ću: ‘Hvala Kina, hvala kineskom narodu’. Volonteri ugrejali ste nam srca nasmejanim očima, vaÅ¡a dobrota će ostati uz nas zauvek“, poručio je Bah.

„Ovo iskustvo jedino je bilo moguće jer su naÅ¡i domaćini bili veoma velikoduÅ¡ni. MoÅŸemo da proglasimo da je Kina zemlja zimskih sportova jer su ove Igre bile izuzetne. Sada treba proglasiti kraj ovog nezaboravnog iskustva. ProglaÅ¡avam Zimske olimpijske igre Peking 2022. godine zatvorenim“, rekao je Bah.

Posle toga prikazan je video snimak u kome je kineski narod zahvalio gostima iz sveta, uz poruku da svi zajedno treba da delimo lepšu budućnost. Iznad terena zatim je prikazana velika pahulja, podignuti su olimpijski krugovi i ugašen je olimpijski plamen.

Spektakularnim vatrometom iznad stadiona i plesom izvodjača na terenu završena je ceremonija i zatvorene su Zimske olimpijske igre.

Takmičenje su obeleşili pre svih norveški biatlonci Joahens Tines Bo i Marte Olsbu Rojselan, koji su osvojili po pet medalja. Bo je osvojio četiri zlata, a Rojselan tri.

Takodje, takmičenje je obeleşila i kontroverza oko 15-godišnje ruske klizačice Kamile Valijeve, koja je po osvajanju zlatne medalje u ekipnoj konkurenciji bila pozitivna na zabranjenu supstancu. Posle odluke Suda za sportsku arbitraşu njoj je dozvoljeno da ostane u Pekingu, a u pojedinačnoj konkurenciji zauzela je četvrto mesto.

Jedno od većih razočaranja je američka skijašica Mikaela Šifrin, koja je završila samo dve trke u pojedinačnoj konkurenciji, kada je bila deveta u superveleslalomu i 18. u spustu. U Pekingu je karijeru završio njen sunarodnik Šon Vajt, jedan od najboljih snoubordera u istoriji.

Pojedine zemlje, predvodjene SAD, nisu slale svoje političke delegacije na takmičenje, zbog zabrinutosti za poštovanje ljudska prava Ujgura u Kini.

Takmičenje u 15 sportova odrşano je pod strogim zdravstvenim pravilima zbog pandemije korona virusa.

Srbiju su na Igrama predstavljala dva takmičara, skijaši Nevena Ignjatović i Marko Vukićević.

Ignjatović je ostala bez plasmana u alpskoj kombinaciji, a spust je završila na 30. mestu. Vukićević je zauzeo 34. mesto u superveleslalomu, a u spustu je ostao bez plasmana.

NajuspeÅ¡nija selekcija na Igrama je NorveÅ¡ka sa najvećim brojem medalja – 37 i najviÅ¡e zlatnih medalja – 16.

Peking je postao prvi grad domaćin Letnjih i Zimskih olimpijskih igara, nakon što je najveće takmičenje organizovao na leto 2008. godine.

Naredne Zimske olimpijske igre odrÅŸaće se u Milanu i Kortini d’Ampeco 2026. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.